Katalonska uskrsna poslastica "la mona" u obliku dvometarskog čokoladnog Michaela Jacksona

MONE, tradicionalne poslastice koje se u Kataloniji djeci poklanjaju za Uskrs, ove su godine doživjele pravu revoluciju. Tako su zaposlenici jedne slastičarne u Barceloni dali mašti na volju i za ovaj Uskrs napravili fantastične skulpture slavnih Rolling Stonesa, Keitha Richardsa, Michaela Jacksona, Lionela Messija, Pere Djetlića i drugih likova iz crtića u prirodnim veličinama. Za Keitha je potrošeno 65 kilograma čokolade, Messi je težio 115 kilograma, dok je za izradu čokoladnog kralja popa bilo potrebno 75 kilograma čokolade.

Jedna od najvažnijih blagdanskih kulinarskih tradicija u Kataloniji je pravljenje "mona", odnosno "Mona de Pasqua", čokoladnih skulptura. Njih, kao uskrsni poklon, djedovi i bake pripremaju i daruju djeci koja su bila dobra prethodne godine.

Naime, tijekom korizme vjernici poste, ne jedu meso i jaja koja onda čuvaju za uskrsne kolače. Tradicionalno se prave kolači okruglog oblika koji nalikuju na veliki uštipak usred kojeg se nalazi neoguljeno kuhano jaje. Broj jaja jednak je broju godina koje ima "dobro dijete" koje će dobiti kolač, a ne smije biti manji od 3 niti veći od 12. Danas ti tradicionalni kolači imaju različite oblike, a dolaze i u čokoladnoj verziji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.