Korea Times Hrvatskoj dodijelio titulu "mediteranske Miss svijeta"

U DANAS objavljenom tekstu u Korea Timesu Hrvatska je proglašena "mediteranskom Miss svijeta", a Dubrovnik "draguljem Jadranskog mora". Osim što su svojim čitateljima pokušali objasniti da Hrvatska nije onakva kakvom je većina Južnokorejaca smatra, dive se i hrvatskoj brodogradnji, industriji lijekova i hrane te prvom hrvatskom električnom automobilu koji je osvojio prvu nagradu na sajmu automobila u Genevi. Nakon boravka u Hrvatskoj južnokorejski su novinari zaključili kako "Hrvatska s pravom nosi naziv mediteranskog raja".

"Tito je zadužio državu kako bi narod bolje živio"

"Mnogi Južnokorejeci imaju negativnu sliku o Hrvatskoj, jer je starije generacije percipiraju kao dio bivše komunističke države kojom je upravljao Tito. Njegove krvave veze sa sjevernokorejskim vođom Kimom Il-Sungom tijekom 60-ih i 70-ih godina ostavile su dojam da je zemlja zadržala represivni režim kao i Sjeverna Koreja", navodi se u članku, a potom se ukazuje na razlike između Hrvatske i Južne Koreje: "Tito je zadužio državu kako bi narod bolje živio, južnokorejski vođa Park Chung-Hee posudio je inozemna sredstva kako bi izgradio tvornice. Hrvati žive od turizma, a Južnokorejci se oslanjaju na proizvodnju".

Južnokorejski novinari su u Hrvatskoj stekli dojam kako nema nostalgije za komunizmom, isključujući nekoliko stotina staraca koji su zaostali u onom vremenu, ali kako je to razdoblje, kao i Domovinski rat, ostavilo vidljive posljedice na gospodarstvu, poljoprivredi i proizvodnji. Navode kako je Hrvatska danas uistinu demokratska država sa zagarantiranim civilnim pravima, a spominju i kako je hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović postao savjetnik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona.

"Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja u EU i turisti mogu slobodno šetati, bez ikakvih opasnosti, i danju i noću"

"Unatoč ratovima u prošlosti, Hrvatska nije opasna zemlja. Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja u EU i turisti mogu slobodno šetati, bez ikakvih opasnosti, i danju i noću", navodi se u Korea Timesu te se dodaje kako nema graničnih sukoba i kako na graničnim prijelazima nekad zaraćenih zemalja nema naoružanih vojnika, kao što su oni koji čuvaju granice u Koreji: "Postoje samo kontrolne točke preko kojih se prelazi uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice".

"Ta mediteranska zemlja ima bogato kulturološko naslijeđe iz vremena Rimskog carstva i srednjeg vijeka, ima autentične običaje, plesove, pjesme i kuhinju", navode Južnokoreanci oduševljeni duljinom hrvatske obale te brojem nacionalnih parkova i parkova prirode u našoj zemlji. Dodaje se i kako je Hrvatska zemlja u koju se turisti često vraćaju.

Hrvati su ljubazni prema turistima, prostitutke na ulicama su rijetke

"Hrvati su ljupki, nevini, povjerljivi ljudi, ljubazni prema turistima. Neki mladi odali su se drogama. Čini se da Hrvati ne poznaju koncept homoseksualizma i lezbijstva. Hrvati su teški pušači. S obzirom da im zemlja ovisi o turizmu, prirodno su prijateljski raspoloženi prema posjetiteljima. Možete s njima razgovarati na engleskom jeziku. Hrvatska je jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu, zato što čak i noću možete šetati uskim uličicama bez straha od džepara. Prostitutke na ulicama su rijetke", zaključci su koje su južnokorejski novinari donijeli o Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.