Foto: 123RF
NEDAVNA studija pokazala je da kako se aluminijska folija zagrijava ona u hranu ispušta aluminij koji na kraju završava u našem tijelu. Liječnici su upozorili da se radi o količinama koje su jako štetne za zdravlje, a posebno je štetno pripremati hranu u aluminijskoj foliji, podgrijavati je i ostavljati da se hladi na foliji.
"Što je temperatura više, više aluminija završava u našem tijelu. Folija nije pogodna za kuhanje ili korištenje kod pripreme namirnica kao što su rajčice, agrumi ili začini", tvrdi jedan od autora studije dr. Zubaidy, piše simplecapacity.com.
Gomilanje aluminija u tijelu prema njemu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su, primjerice, osteoporoza i Alzheimerova bolest. Osim toga, dolazi i do visokih razina kalcija u krvi, što je najčešći pokazatelj da je u tijelu previše aluminija. To pak dovodi do taloženja kalcija u kostima i osteoporoze. U ranijim je studijama otkriveno da je kod oboljelih od Alzheimera pronađeno aluminija nataloženog u moždanom tkivu.
Aluminijsku foliju i dalje možete koristiti za hladna jela, jer tada nije opasna, a za kuhanje je bolje koristiti papir za pečenje.