Krafne i pomfrit kakve jedemo danas za pet godina više neće postojati

Foto: 123RF

SVJETSKA zdravstvena organizacija u ponedjeljak je objavila svoj plan koji potiče vlade širom svijeta da eliminiraju trans-masti, industrijski proizvedena jestiva ulja koja su dovela do pojave margarina i drugih proizvoda koji začepljuju krvne žile te su povezani s preranom smrću milijuna ljudi.

Umjetne trans-masti, poznatije brojnim američkim potrošačima kao djelomično hidrogenirano biljno ulje, pridonose smrti pola milijuna ljudi godišnje, piše New York Times. Najpogođenije su one zemlje u kojima standard nije visok pa su ljudima važnije niska cijena i dugi rok trajanja od njihovog zdravlja.

Industrijski proizvedene trans-masti nalaze se u hrani kao što su grickalice te pržena i pečena jela. Da, svima omiljene krafne i pomfrit nalaze se u toj kategoriji.

Kampanja, osmišljena kao niz smjernica, traži zabranu trans-masti u hrani do 2023. godine, a tvrdi se da bi se time spasilo čak 10 milijuna života. Razvijena je u suradnji s Vital Strategies, globalnom zdravstvenom skupinom koju podupire Michael Bloomberg. On je 2006. godine, u vrijeme svog vođenja New Yorka, prvi zabranio trans-masti u tom gradu.

Doktor Thomas R. Frieden, bivši povjerenik za zdravlje u New Yorku, koji je najzaslužniji za ovu kampanju, tvrdi da je ona najjeftiniji način da se smanji broj smrti koje kardiovaskularne bolesti uzrokuju u zemljama u razvoju. Procjenjuje se da u godinu dana kardiovaskularne bolesti odnesu 17 milijuna života.

"Da svijet zamijeni trans-masti, ljudi ne bi osjetili razliku, hrana ne bi koštala više, ali vaše bi srce prepoznalo razliku", rekao je.

Niz zemalja već je objavio rat trans-mastima, a među njima su Danska, Švicarska, Kanada, Velika Britanija i SAD. Od sljedećeg mjeseca svi proizvodi u SAD-u neće smjeti sadržavati industrijski procesuirane trans-masti. Sličnu zabranu u narednim tjednima trebao bi donijeti i Tajland.

No trans-masti i dalje su popularne u ekonomijama u razvoju, posebice na jugu Azije, gdje tržištem dominiraju lokalni proizvođači, a legislativa je slaba ili nikakva.

"Činjenica je da su globalne kompanije odradile odličan posao sa smanjenjem trans-masti u bogatim zemljama, no potpuno su ignorirale Aziju i Afriku", rekao je Barry Popkin, profesor nutricionizma na Sveučilištu Sjeverne Karoline.

U Indiji trans-masti često imaju oblik vanaspatija, jeftinog ulja za kuhanje koje se koristi u restoranima i na uličnim štandovima. Znanstvenici tvrde da podgrijavanje vanaspatija, koji se proizvodi od palmina ulja, uzrokuje još veću smrtnost te da zbog toga od srčanih bolesti na jugu Azije umire sve više ljudi. Jedna je studija pokazala da Pakistanci imaju 62 posto veću stopu smrtnosti od srčanog udara od Britanaca. Naporima indijskih vlasti da smanje uporabu trans-masnih kiselina žestoko se odupiru proizvođači hrane.

Doktor Francesco Branca, glavni nutricionist u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, tvrdi da se kampanjom želi prevladati taj otpor. Metode kampanje su javna edukacija i poticanje vlasti da donesu zakone kojima bi se lokalnim proizvođačima zabranila proizvodnja trans-masnih kiselina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.