Kralj Charles održao prvi govor od objave bolesti, Camilla se rasplakala

Foto: Profimedia

VELIKA Britanija odala je danas počast savezničkim vojnicima koji su sudjelovali u Danu D, a tim povodom britanski kralj Charles održao je govor. S njim je na taj događaj došla i supruga, kraljica Camilla, kako bi ga podržala tijekom njegovog prvog govora od dijagnoze raka.

Govorio je o svom divljenju i poštovanju prema sudionicima te važne bitke. Uz njega, govore su održali princ William, koji je pročitao i dirljivo pismo kapetana Alastaira Bannermana koje je uputio supruzi, kao i Rishi Sunak te bivši pripadnik Kraljevske mornarice Eric Bateman, koji se prisjetio pokojnog prijatelja.

Govori dirnuli Britance

Ti govori rijetko su kojeg Britanca ostavili ravnodušnim. Fotografi su zabilježili tužna lica kralja i kraljice te suze u Camillinom oku.

Podsjetimo, britanska svečanost obilježavanja 80. godišnjice Dana D održana je u Portsmouthu, glavnoj točki polaska 5000 brodova prema Normandiji za invaziju 6. lipnja 1944.

"Danas smo se okupili kako bismo odali počast gotovo 160.000 britanskih i savezničkih vojnika, koji su se 5. lipnja 1944. okupili ovdje i duž ovih obala kako bi krenuli u misiju koja će zadati taj udarac za slobodu i biti upamćena kao najveća amfibijska operacija u povijesti", rekao je britanski kralj Charles.

"Obećajmo ponovo da ćemo se uvijek sjećati, cijeniti i poštovati one koji su služili tog dana i biti dostojni slobode za koju su umrli", dodao je Charles III. Na Dan D poginulo je gotovo 4400 savezničkih vojnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.