Krvava Noć vještica 1995.: Zašto je policija u Samoboru pokušala ubiti punk?

Foto: Press/Dječaci/CR

TEŠKO je, čak i s odmakom od više od 20 godina, pronaći događaj koji bi na tako očito brutalan način opisao vječnu borbu vlasti s alternativnom mladeži u kojoj stariji konzervativci prepoznaju prijetnju "tradicionalnim vrijednostima".

Naime, u samoborskoj Kuglani 31. listopada 1995. trebao se održati veliki koncert punk bendova, a na pozornici su se trebali izredati Dik'o'braz, Deafness By Noise, Wasserdicht, Nula i Beermacht. No, večer koja bi u najgorem slučaju završila pijanstvom i ponekom šutkom, završila se policijskom racijom u kojoj je privedeno više od stotinu mladih punkera, a sedmoro tinejdžera završilo je s teškim ozljedama.

I dok bi u današnje vrijeme sveprisutni pametni telefoni, pritisak medija i reakcije svjedoka na društvenim mrežama vjerojatno rezultirale ubrzanim postupkom identifikacije i kažnjavanja agresiji sklonih policajaca, devedesete su bile neko drugo vrijeme, a ni 21 godinu kasnije, nitko nije došao čak ni do pokušaja logičnog objašnjenja što je moglo izazvati tako nesmiljenu reakciju specijalaca.

Neka druga vremena

Ipak, objašnjenje barem jednim dijelom možemo pronaći u političkom ozračju koje je vladalo u Hrvatskoj sredinom devedesetih.

Alen Anić za AIM je u studenom iste godine spojio nekoliko znakovitih događaja spomenuvši zatvaranje elitnih škola, protjerivanje profesora, pritvaranje mladića koji su sprejem obojili plakat HDZ-a, premlaćivanje pripadnika BBB-a na Trgu bana Josipa Jelačića i Tuđmanovu sklonost izjednačavanju "dinamovaca" sa "srpskim agentima".

Međutim, događaj u Samoboru bio je prvi te vrste koji je čak i roditeljima hrvatskih alternativaca dao do znanja da bi njihova djeca mogla biti brutalno pretučena samo zbog frizure, majice ili glazbenih preferencija.

I to ne od strane nasilnika već onih koji bi ih od nasilnika trebali zaštiti.

"Narkomani" haraju gradom

Uoči blagdana Svih Svetih započeo je koncert na kojem se okupilo nekoliko stotina mladih punkera što je uznemirilo susjede kluba koji su pozvali policiju. Dodatni problem bio je i to da koncert nije bio prijavljen pa je policija "imala" i zakonske osnove spriječiti svirku. Naravno, i mnogi drugi koncerti nisu bili prijavljeni pa to nije rezultiralo onime što se dogodilo u Kuglani.

Policija je, rekli su kasnije, još tijekom dana dobila prijavu da "narkomani" izazivaju nerede po gradu što je kasnije demantirao velik dio građana Samobora.

U samoborskoj policiji odlučeno je stoga da u raciji trebaju sudjelovati i specijalci (Alfe, specijalni odred hrvatske policije) pa su svi zajedno uletjeli u klub, započevši prvo s pendrečenjem, a zatim i cipelarenjem djevojke koja je imala nesreću naći se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Sve je to, očekivano, izazvalo reakcije okupljenih koji su počeli urlati i vrijeđati policajce, a policija je nakon toga ispalila nekoliko hitaca iz vatrenog oružja kako bi "smirili situaciju".

To je izazvalo stampedo i punkeri su izjurili iz kluba i razbježali se po gradu.

Nastradali i slučajni prolaznici

Započelo je natjerivanje po Samoboru. S jedne strane specijalci, a s druge mladi punkeri. Jedan dio odbjeglih se okupio oko trgovine Šišmiš, a drugi je pobjegao prema autobusnoj stanici.

Vlasnik trgovine izjavio je da su klinci tek ušli u trgovinu i kupili sendviče (očito pretpostavljajući da je sve gotovo), kada se ispred Šišmiša zaustavila nekoliko automobila specijalne policije. Polegli su ih na pločnik i započeli ih nemilice tući pendrecima, a bolje nisu prošli ni slučajni prolaznici. Petnaestogodišnja djevojčica koja se slučajno zatekla u trgovini dobila je "specijalni tretman". Policajac ju je uhvatio i njezinom glavom udarao u zid sve dok nije potekla krv.

Polegnute bi klince udarali kad god bi netko progovorio, a specijalci su prijetili i okupljenim ljudima koji bi nešto prigovorili.

"Iznad djece bili su policajci. Neki od njih djecu su nemilosrdno tukli, gurali, udarali nogama, pendrecima i nad njima stražarili s mitraljezima i pištoljima. Pitala sam ih zašto to rade, a jedan od policajaca, uz najgrublje psovke izderao se na mene: Marš odatle, hoćeš da i tebe, i ti si narkomanka, treba ti pive i igle da bi došla k sebi", rekla je tada za Novi list profesorica Vlatka Lamot.

Otac koji se tada pojavio pred trgovinom tražeći sina dobio je odgovor da će ga moći pokupiti u stanici i to "možda u komadima". Sve do ponoći promet je bio blokiran pa nitko nije mogao izaći iz grada.

Oni koji su pobjegli do autobusnog kolodvora imali su gotovo identičan tretman (šamaranje, udaranje, pendrečenje, guranje cijevi pištolja u usta). Policija je bjegunce tražila po cijelo gradu, upadajući u kafiće i na privatne tulume tražeći "nenormalne". Dio punkera pobjegao je u obližnja kukuruzišta, a policija je za njima pucala. Nasreću, nitko nije ubijen. Oni koji su privedeni još su jednom pretučeni u policijskoj stanici.

Sloboda, demokracija i nešto malo razbijenih glava

Sveukupno privedene su 104 osobe, a sedam ih je teško ozlijeđeno. Među onima koji su se uspjeli izvući bili su i sinovi Dražena Budiše i Vladimira Šeksa. Domagoj Šeks tada je za Arenu izjavio: "Nisam pretučen, ali tu noć nikad neću zaboraviti. Za sve nas ona je bila jedno veliko poniženje".

"Normalno da je to bilo u čuveno Tuđmanovo vrijeme 'slobode i demokracije', pa se za to ne bi niti saznalo, jer su sve glavne novine objavile dvije crtice o malom neredu na koncertu. I da nije bilo pokojnog Šeksovog sina i Arene koja ga je intervjuirala ne bi se ni znalo za to. Organizator Krmpa iz Deafnessa je na kraju dobio zabranu javnog istupanja na dvije godine (Tuđmanova 'sloboda govora')", izjavio je prošle godine za Tris Mihovil Roša, gitarist nekadašnje Nule.

I dok je dio lijevo orijentiranih medija u tome prepoznao dokaz da Hrvati žive u "policijskoj državi", još su se i tada mnogi zaključili da se radi o ozbiljnoj deformaciji društva u kojem su svi slobodno obučeni "narkomani", u kojem policija u paranoičnom ozračju ima osjećaj da je sve dopušteno u cilju "ostvarenja viših ciljeva", ali i u kojem nitko, niti mladi niti stari, ne znaju koja su njihova prava i koje su granice policijskih ovlasti.

Policijska "objašnjenja"

A kako je na sve tada reagirala policija?

Oni su izjavili da je sigurnost policije te večeri bila "ozbiljno narušena" što opravdava pucnjavu iz automatskog oružja, vjerovali su da "brane" grad kojem je prijetilo punkersko "demoliranje". Napuknute lubanje, slomljena rebra i hematome objasnili su rekavši da su u "takvim gužvama moguće svakakve ozljede" i da su priče o brutalnosti specijalaca preuveličane ili izmišljene.

Predsjednik Hrvatskog pravnog centra Slobodan Budak na tribini HHO-a komentirao je da je policijska odluka da zabrani koncert zbog neprijavljivanja također dvojbena jer "Zakon o javnim okupljanjima" nalaže da su prijavljuju samo okupljanja na otvorenom prostoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.