Kviz samo za najveće fanove Prijatelja. Znate li odgovore na svih 20 pitanja?

Foto: Press

22. rujna obilježava značajnu prekretnicu u povijesti televizije: to je godišnjica emitiranja prve epizode jedne od najpopularnijih serija svih vremena, Prijatelja (eng. Friends). Premijerno prikazana 22. rujna 1994., serija je ubrzo osvojila srca gledatelja diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, gdje je stekla status kultnog klasika.

Tim povodom donosimo vam ultimativni kviz od 20 pitanja na koja će znati odgovoriti samo pravi fanovi serije. Sretno!

P.S. Kad riješite kviz, ispod pročitajte zanimljivosti o Prijateljima i utjecaju tog sitcoma na pop kulturu.

Fenomen generacije

Kada su se Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey i Phoebe prvi put pojavili na malim ekranima, malo tko je mogao predvidjeti da će Prijatelji postati serija koja će definirati čitavu generaciju. U šesteročlanoj skupini prijatelja iz New Yorka mnogi su prepoznali vlastite svakodnevne izazove, ljubavne avanture i humor koji proizlazi iz običnih životnih situacija. Upravo je ta kombinacija humorističnih i emotivnih trenutaka stvorila trajnu povezanost s publikom.

Kako je serija promijenila televiziju?

Osim što su bili iznimno popularni, Prijatelji su redefinirali pojam sitcoma. Producenti serije uspjeli su kombinirati komične elemente s dubljim temama - prijateljstvo, ljubav, karijera i potraga za smislom života. Serija je stvorila novi format u kojem su baš svi likovi i njihove međusobne interakcije bili u prvom planu.

Fanovi i danas pokušavaju pronaći odgovor na pitanje tko je zapravo bio glavni lik u Prijateljima. Autori su se trudili da svih šestero prijatelja dobije jednak tretman.

Prijatelje je posebnima učinila i činjenica da su glumci - Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer - ostali bliski u stvarnom životu, baš poput likova koje su utjelovili. Ovaj osjećaj stvarnog prijateljstva izvan ekrana dodatno je učvrstio vezu između publike i serije.

Kulturni utjecaj koji traje

Iako je posljednja epizoda emitirana 2004. godine, Prijatelji i dalje imaju ogroman kulturni utjecaj. Replike iz serije, modne kombinacije, pa čak i frizure postale su dio pop kulture. Humor i šale iz serije postali su univerzalni jezik generacija.

U doba digitalne kulture memovi s referencama na seriju i dalje su prisutni na društvenim mrežama, a mlađe generacije otkrivaju seriju iznova, kao da je riječ o novom sadržaju. Prijatelji su uspješno prešli granice jezika, kulture i vremena te ostali relevantni i nakon gotovo tri desetljeća.

Najgledanija epizoda

Najgledaniju epizodu Prijatelja gledala su 53 milijuna ljudi iste večeri.

Radi se o The One After the Superbowl, dvostrukoj epizodi u drugoj sezoni Prijatelja. Epizoda je premijerno prikazana na NBC-ju 28. siječnja 1996. kao uvod za televizijski prijenos Super Bowla.

NBC je te večeri odlučio da neće prikazati premijeru nove serije, kako se obično radilo, već je umjesto toga prikazao visokoprofilnu epizodu postojeće popularne serije. Bio je to dio napora mreže da postigne "dan s najvećim prihodom od oglasa u povijesti televizije".

U epizodi su gostovale mnoge zvijezde, uključujući Brooke Shields, Chrisa Isaaka, Juliju Roberts, Jean-Claudea Van Dammea, Freda Willarda i Dana Castellaneta. S 52.925 milijuna gledatelja i 47 posto udjela u gledanosti, The One After the Superbowl bila je najgledanija epizoda serije te je najbolje ocijenjen uvodni program za Super Bowl svih vremena.

Epizoda prati Rossa koji saznaje da je njegov bivši kućni ljubimac, majmun Marcel zaposlen na filmu koji se snima u New Yorku, a zatim pokušava dobiti ulogu u tom filmu kako bi ponovno vidio svog majmuna.

Chandler u toj epizodi susreće svoju staru prijateljicu iz djetinjstva Susie "U gaćicama" Moss (koju je glumila Julia Roberts), koja radi na produkciji i s kojom ima zanimljivu prošlost. Naime, u osnovnoj školi Chandler je podignuo Susienu suknju dok je bila na pozornici i tako otkrio njezine gaćice cijeloj školi.

Dogovaraju spoj, a Chandler ne sluti da se radi o osveti. 

Posljednja epizoda

Posljednja epizoda Prijatelja zove se The Last One, a poznata je i kao The One Where They Say Goodbye. Epizoda je podijeljena u dva dijela, a drugi su u jednoj večeri gledala 52 milijuna ljudi.

Bile su to 235. i 236. epizoda serije. U finalu serije šestero prijatelja kreće različitim životnim putevima.

Dok Monica i Chandler (Courteney Cox Arquette i Matthew Perry) sele u predgrađe s posvojenim blizancima, Joey (Matt LeBlanc) odlazi u Los Angeles nastaviti glumačku karijeru. Što se tiče Phoebe (Lisa Kudrow), ona je već imala svoj sretan završetak - udala se za Mikea. 

Rachel (Jennifer Aniston) ostaje s jedinom istinskom ljubavi svojeg života Rossom (David Schwimmer) umjesto da otputuje u Pariz, gdje je čeka radno mjesto iz snova.

Hoće li se Prijatelji ponovno okupiti?

Pitanje o ponovnom okupljanju ekipe iz Prijatelja postavljano je bezbroj puta tijekom godina. Iako su glumci jasno dali do znanja da povratka u klasičnom smislu neće biti, 2021. godine došlo je do dugoočekivane posebne epizode okupljanja, koja je emitirana na platformi HBO Max. Okupljanje je izazvalo val nostalgije, suza i smijeha, a publika je imala priliku prisjetiti se nekih od najslavnijih trenutaka iz serije.

Nade u ponovno okupljanje slavne šestorke uništio je listopad prošle godine, kada je preminuo Matthew Perry, koji je igrao Chandlera. "Svi smo potpuno shrvani. Bili smo više od glumačkih kolega. Mi smo obitelj. Ima toliko toga za reći, ali sada ćemo odvojiti trenutak da tugujemo i obradimo ovaj nesaglediv gubitak", napisali su tad Jennifer Aniston, Matt LeBlanc, David Schwimmer, Lisa Kudrow i Courteney Cox u zajedničkoj izjavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.