LGBTIQ+ ikona fascinirana drag kulturom. Ovo je najveća mlada glazbena nada svijeta

Foto: Profimedia

Chappell Roan proglašena je najboljom novom izvođačicom (Best New Artist) na sinoćnjoj dodjeli MTV Video Music Awardsa. O njenom vatrenom nastupu na dodjeli nagrada ne prestaje se pričati, a mi vam donosimo osnovne informacije o ovoj megazvijezdi nove generacije.

Tko je Chappell Roan?

26-godišnja pop senzacija trenutno ima čak 6 pjesama na prestižnoj ljestvici Billboard Hot 100, a to su Good Luck, Babe!, Hot To Go!, Pink Pony Club, Red Wine Supernova, Casual i Femininomenon. Pravo ime joj je Kayleigh Rose Amstutz. Umjetničko ime Chappell Roan inspirirano je njezinim pokojnim djedom Dennisom Chappellom i njegovom omiljenom pjesmom The Strawberry Roan.

Debitantski album The Rise and Fall of a Midwest Princess izašao je prije gotovo godinu dana, točnije 22. rujna 2023., u izdanju Island Recordsa (Universal Music Group), no pjesme s albuma su tek nekoliko mjeseci kasnije doživjele uspjeh o kojem je mlada glazbenica dotad mogla samo sanjati. Njen nastup na Lollapaloozi, gdje je glazbenica inicijalno trebala nastupiti na manjoj pozornici, posjetilo je više od 110 tisuća ljudi. Nastupala je i kao predrgupa na turneji megapopularne Olivije Rodrigo.

Princeza sa Srednjeg Zapada

Ova, kako samu sebe naziva u naslovu debitantskog albuma, princeza sa Srednjeg Zapada pažnju je privukla 2020. godine objavom singla Pink Pony Club, kojim je postavila temelje za preobrazbu iz "kaubojke iz malog grada" u pop zvijezdu i queer uzor nove generacije. Tri godine kasnije pjesma se pronašla na debitantskom albumu The Rise and Fall of a Midwest Princess, iza čije produkcije stoji Daniel Nigro (poznat po suradnji s Olivijom Rodrigo na albumima Sour i Guts).

"Vokalno čudo s moćnim scenskim nastupom", opisuje ju Billboard, a svi njeni samostalni koncerti već su rasprodani. Roan je ovo ljeto nastupila na nizu velikih festivala, kao što su Lollapalooza, Coachella, Boston Calling, Governors Ball, Bonnaroo i mnogi drugi, a 18. svibnja krenula je i na veliku samostalnu turneju koja uključuje američke i europske datume.

Zanimljivo je i da je u koncerte uključila i fanove. Naime, svaki koncert, uz nastupe drag queena, ima posebnu temu prema kojoj su rađeni outfiti, nadahnuti pjesmom odabranom za taj grad, a koje su onda nosili i Chappell i njezini fanovi.

Upozorila fanove na neprimjereno ponašanje

Chappell je u kolovozu poslala upozorenje svojim fanovima nakon što je doživjela neprimjereno ponašanje od nekolicine njih. 

U objavi na Instagramu naglasila je da neće više tolerirati uznemiravanje, bez obzira na slavu i karijeru. Roan je izrazila frustraciju zbog neprihvatljivog ponašanja prema slavnim ženama koje se normalizira te je istaknula da ona "ne duguje nikome uzvraćanje pažnje ili energije samo zato što taj netko izražava divljenje prema njoj". 

"Kada sam na pozornici, kada nastupam, kada sam drag, kada sam na poslovnom događaju ili kada dajem intervjue... Tad radim. U ostalim situacijama nisam na poslu", započela je.

@chappellroan

Do not assume this is directed at someone or a specific encounter. This is just my side of the story and my feelings.

♬ original sound - chappell roan

"Ne slažem se s idejom da dugujem razmjenu energije, vremena ili pažnje ljudima koje ne poznajem, kojima ne vjerujem ili koji me uznemiruju - samo zato što izražavaju divljenje prema meni. Žene vam ne duguju objašnjavanje zašto ne žele biti dodirnute ili zašto ne žele da se s njima razgovara. Ovo nema veze sa zahvalnošću i ljubavi koju osjećam prema svojoj zajednici, ljudima koji poštuju moje granice i ljubavi koju osjećam prema svakom i od svakog tko me podržava", nastavila je.

Objasnila je da misli na "predatorsko ponašanje takozvanih superfanova koje je postalo normalno". 

"Ako se još uvijek pitate: 'Pa, ako nisi htjela da ti se to dogodi, zašto si odabrala karijeru u kojoj si znala da ti neće biti ugodno?' morate razumjeti ovo: prihvaćam uspjeh projekta, ljubav i zahvalnost koju osjećam. Ono što ne prihvaćam su jezivi ljudi, dodirivanje i praćenje", rekla je.

"Ova situacija je slična ideji da, ako žena nosi kratku suknju i bude uznemiravana ili joj se nepristojno dobacuje, nije trebala ni nositi kratku suknju. Nije dužnost žene da to trpi; dužnost onoga koji uznemirava je da bude pristojna osoba, ostavi je na miru i poštuje njezinu slobodu da nosi što god želi, a i dalje zaslužuje mir u ovom svijetu", smatra.

"Želim voljeti svoj život, biti vani, smijati se sa svojim prijateljima, ići u kino, osjećati se sigurno i raditi sve stvari koje svaka osoba zaslužuje. Molim vas, prestanite me dodirivati. Molim vas, prestanite se čudno ponašati prema mojoj obitelji i prijateljima. Molim vas, prestanite pretpostavljati stvari o meni. Uvijek postoji više u priči. Uplašena sam i umorna. I molim vas, nemojte me zvati Kayleigh. Osjećam više ljubavi nego ikad u životu, ali također se osjećam nesigurnije nego ikad prije", priznala je.

"Postoji dio mene koji čuvam samo za svoj projekt i za sve vas. Postoji dio mene koji je samo za mene i ne želim da mi to netko oduzme. Hvala vam što ste pročitali ovo. Cijenim vaše razumijevanje i podršku", zaključila je u objavi ispod koje je isključila komentare jer, kako kaže, o ovoj temi ne želi raspravljati.

Ne trpi nepoštovanje

Da ne trpi nepoštovanje ni od koga, pokazala je i na crvenom tepihu MTV Video Music Awardsa kad je odbrusila fotografu koji je psovao dok se pripremala za poziranje.

@metroentertainment New angle with clearer audio 😲 On the @MTV VMAs 2024 red carpet, @chappell roan was seen getting caught in a bit of an altercation and telling a photographer to "shut the ---- up." Later after the incident, Chappell told @Entertainment Tonight, "You don't yell at me like that." 👆🏼 It now looks like the photographer was originally upset with Chappell for "missing her spot" on the red carpet. After the confrontation, Chappell went on to win New Artist, and thanked her queer fans and drag queens for the award. 🏆 📲 Follow us for popular entertainment content and more. #chappellroan #drama #pop #singer #redcarpet #interview #celebrity #mtvvmas #performance #chappellroanfans #queer #lgbt #usa #celeb #photographer #paparazzi #fyp #foyoupage ♬ original sound - Metro Entertainment

LGBTIQ+ ikona

Chappell je veoma popularna u LGBTIQ+ zajednici te se često može čuti kako je nazivaju "ikonom". Kaže da je queer osoba, no priznala je da je stihove o istospolnoj ljubavi napisala prije nego što je poljubila djevojku. Fascinira je drag kultura te ističe da se identificira i kao drag izvođačica.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.