Matanić pobijedio influencericu na sudu. "To je vrijeđanje, ali nije kazneno djelo"

Foto: Josip Mikacic/PIXSEL

Redatelj Dalibor Matanić danas je drugi put oslobođen u slučaju tužbe za klevetu koju je protiv njega podigla influencerica Doris Stanković. Radi se o slučaju iz 2020. godine, kada je Matanić napao Stanković nakon što je objavila da je od jednog porečkog restorana tražila besplatnu večeru u zamjenu za reklamu. Nepravomoćna oslobađajuća presuda ukinuta je odlukom Županijskog suda u Zagrebu te je postupak vraćen Općinskom sudu.

Matanić se danas pojavio na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti otkad je izbila afera u kojoj ga je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje. Pred sudom je potvrdio obranu i htio je dodatno pojasniti stajališta koja je iznio tijekom prvog procesa.

Matanić: Reagirao sam jer je učinjena šteta restoranu

"Postoje mehanizmi influencerskog, odnosno marketinškog posla kojim se i ja bavim desetljećima. Mislim da je važno reći da nitko nema ništa protiv influencera dok god oni imaju pozitivan ton prema klijentu. Iz restorana su rekli da ne poznaju djevojku, da bi možda dali večeru Madonni ili Willu Smithu. Restoran je sam objave tužiteljice komentirao kao neku vrstu ucjene, u marketinškom smislu im se nanijela šteta.

I to su komentirali i drugi poznati, poput Kotige ili Danijele Trbović. I to je moj stav, da se u marketingu ne smije nekog zakinuti. Mogao je to biti bilo tko od influencera, ja nisam ni znao za tužiteljicu. U ovom slučaju je nanesena neka šteta tom restoranu i zato je došlo do reakcije", rekao je Matanić.

Odvjetnik influencerice Stanković tražio najstrožu kaznu

U sudnici je bila i Stanković, koja je samo potvrdila da stoji iza svojih optužbi. Njezin je odvjetnik dopunio optužbu i zatražio da se za Matanića izrekne najviša moguća kazna.

"Navod 'ova influencerska spodoba (kaže da joj je ime Doris Stanković) što je pokušala ucjenjivati restoran u Poreču' se ima smatrati klevetničkim navodom. Okrivljenik nije naveo nijedan dokaz da je tužiteljica ucjenjivala restoran. Ostali navodi tužbe predstavljaju teške uvrede. Obrana okrivljenika i ovo što je danas rekao su neosnovani i besmisleni.

Ništa što je rekao u obrani, da je vrijeđanje i klevetanje bilo u sklopu nekog umjetničkog izričaja, nije u skladu s činjenicama u stvarnosti. Okrivljenik nije radio nikakvo umjetničko djelo. On nije zastupnik restorana da bi mogao vrijeđati osobe koje s njim nemaju veze. On nije opravdao klevetničke navode. Inzistirajući na svojoj ispravnosti, on ustraje u klevetničkoj namjeri", rekao je odvjetnik Stanković i dodao da je Matanić na kraju još i diskriminirao influencericu na temelju njezinog svjetonazora.

Sudac je na kraju ponovio oslobađajuću presudu za Matanića i rekao da je u riječima koje je uputio Stanković bilo elemenata uvrede, no nije bilo elemenata kaznenog djela. "S obzirom na posao kojim se vi bavite, siguran sam da ima puno težih uvreda koje izriču novinari, ali oni su automatski oslobođeni. Ako i moji kolege na sastanku sudaca jedni druge izvrijeđaju, to nije kazneno djelo", kazao je u obrazloženju presude. Presuda je nepravomoćna i na nju postoji pravo žalbe.

Kako je sve krenulo

Matanić je Stanković prvi put napao 2020. godine, nakon što je objavila da je od jednog porečkog restorana tražila besplatnu večeru u zamjenu za reklamu. Oni su je odbili, nakon čega je sve objavila na društvenim mrežama. Matanić ju je zatim napao, također na društvenim mrežama, a na slučaj se osvrnuo i gostujući u emisiji Nedjeljom u 2.

"Ova influencerska spodoba (kažu da joj je ime Doris Stanković) što je pokušala ucjenjivati restoran Cotton Club u Poreču koji ju je na sreću odbio - meni je osobno prelila čašu. U ime naših roditelja i njihovih roditelja - radničke klase koja je sve svoje morala zaraditi RADOM - pozivam vas da mi se pridružite u lobiranju kod svih tzv. klijenata", napao ju je tad Matanić na društvenim mrežama.

"Zašto najbolji glumci nisu influenceri? Zašto najbolji glazbenici nisu influenceri? Zato što je influencerstvo koje hoće stvari džaba - rezervirano za šljam. Ako mislite da vam je dizajnirana fotografija na Instagram Storyju bitnija od fakulteta - brišite odmah svoje bijedne profile. Naš cilj je da nitko od ovih spodoba ne dobije išta besplatno. Neka nitko tko se nije školovao (samostalno ili na račun svojih roditelja) ne pomišlja da je u redu da dobije išta besplatno. Svi vi koji mislite da vam je broj pratitelja prednost nad radnim narodom - vidjet ćete uskoro u kakvoj laži živite. U ime naše djece koju pokušavamo naučiti etici i radu obećavam vam da ćete izgubiti klijente neradnička bagro", dodao je.

Nakon toga joj je na društvenim mrežama napisao ispriku.

"Draga Doris, ispričavam se ako te je nešto s moje strane povrijedilo oko ove gungule oko restorana u Poreču. Ispalo je da je moj bijes prema 'lako ćemo' sistemu stavio nas dvoje bez imalo smisla u koridu. Ispričavam se za svoje grube riječi, ali uvijek se borim za neki bolji svijet u kojem ima mjesta za sve. Ti u svojima 20-ima ne zaslužuješ moju oštricu koju sam uputio sistemu koji je omogućio da budeš krivo navođena. Po meni najveći problem sistema je da usprkos svim generacijama, obrazovanjima i kulturama daje mogućnost da netko pomisli da će 'preskočiti' sve to brojem followera", napisao je.

Ipak, nekoliko dana kasnije ispriku je povukao ponukan člankom Novosti u kojem se tematiziralo ranije stavove 20-godišnjakinje o pobačaju i transrodnosti.

"Nakon izjave sporne influencerice da je pobačaj zločin, transrodnost bolest i da žrtvama silovanja treba zabraniti pobačaj - povlačim sve isprike. Ovo je puno dublji problem od džaba večere i to nije Hrvatska kakvu želimo. Hvala svima na podršci", rekao je Matanić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.