Meg Ryan na SFF-u: Volim romantične komedije i festivale

Foto: EPA

Holivudska filmska zvijezda Meg Ryan stigla je u Sarajevo kako bi se pridružila brojnim gostima filmskog festivala koji se održava u tom gradu, a u susretu s posjetiteljima kazala je kako uživa snimati romantične komedije koje su obilježile njezinu karijeru. 

"Sjajno je dolaziti na festivale na kojima se može razgovarati s neovisnim filmašima", kazala je Ryan. Ona je za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti dobila počasnu nagradu Srce Sarajeva, a publika 30. SFF-a tim je povodom imala priliku pogledati njenu uspješnicu Imaš poruku iz 1998., ali i njezin najnoviji film Što se zbiva poslije iz 2023. koji je režirala i za njega napisala scenarij.

Uz Ryan, u filmu glumi i David Duchovny. To je priča o dvoje bivših ljubavnika koji zbog vremenskih neprilika ostaju zarobljeni u maloj zračnoj luci, što ih navodi do toga da iznova analiziraju svoj odnos. U Sarajevu je kazala kako sve scene u romantičnim komedijama moraju biti dobro osmišljene i tu nema prostora za improvizacije.

Postala popularna nakon uloge u filmu Kad je Harry sreo Sally

Početak filmske karijere povezala je s ranim školskim danima priznajući kako je tada imala strašnu tremu, pa ju je u takvim situacijama "morala spašavati mama". Glumačku izobrazbu Ryan nema, a kazala je kako je sve vještine morala svladati "u hodu", što znači da glumeći mora neprestano učiti.  

Meg Ryan postala je popularna nakon uloge Sally Albright u filmu Kad je Harry sreo Sally u režiji Roba Reinera i po scenariju Nore Ephron. Nakon suradnje s Ephron uslijedila je Nesanica u Seattleu u kojoj je glumila s Tomom Hanksom, što joj je donijelo drugu nominaciju za Zlatni globus. Imaš poruku značio je i kraj njene suradnje s Ephron i Hanksom.

Uspješno je odigrala i jedinstvene dramske uloge uključujući onu uz Denzela Washingtona kao prva vojnikinja nominirana za Medalju časti u filmu Hrabrost ratnika, u režiji Eda Zwicka, te žene s problemom alkoholizma u filmu Luisa Mandokija Kad muškarac voli ženu, u kojemu glumi s Andyjem Garciom.

Za svoju izvedbu s Kieferom Sutherlandom u filmu Sundance Institutea Obećana zemlja osvojila je nominaciju za Independent Spirit Award.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.