MLADA janjetina se u velikom dijelu Hrvatske redovito peče za Uskrs i to je jelo koje je gotovo nemoguće upropastiti te uspije svaki put. Iako je najbolja, naravno, janjetina s ražnja, i u pećnici možete pripremiti nezaboravnu janjetinu za uskrsni ručak.
Odličan recept za janjetinu od koje rastu zazubice pronašli smo na kanalu Sašina kuhinja. Potrebna su vam dva kilograma mlade janjetine, krumpir, mladi luk, pivo i začini.
PRIPREMA:
- Meso posoliti s obje strane
- S gornje strane popapriti pa rasporediti češnjak, crveni luk, grančicu ružmarina, lovor i preliti s malo ulja
- Poklopiti pa ostaviti pola sata da stoji na sobnoj temperaturi, za to vrijeme dobro ugrijte pećnicu na 220.
- Staviti poklopljeno i tako peći prvih pola sata
- Nakon proteka vremena meso okrenuti pa zaliti pivom. Može i vodom, ali pivo je zaista bolja opcija. Vratiti natrag u pećnicu drugi put na pola sata
- Izvaditi meso van, ponovo okrenuti pa vratiti treći put natrag u pećnicu na pola sata. Ovaj put podlijevati nekoliko puta
- Nakon proteka vremena meso zaliti pivom i peći posljednji 4. put pola sata uz podlijevanje nekoliko puta, ovaj put pečete bez poklopca.
- Za to vrijeme skuhati krumpire 15 minuta i procijediti
- Meso izvaditi van, a u sokove od pečenja umiješati krumpire i staviti ih u pećnicu na istu temperaturu. Podliti ih s malo vode (oko 1 dcl) i promiješati. Peći ih svega 10 minuta
- Dok čekate da se krumpiri zapeku, narežite meso