Moćnom glumcu optužbe su uništile karijeru do te mjere da je morao glumiti Tuđmana

Foto: Profimedia

Kevin Spacey jedan je od najpoznatijih američkih glumaca. Dobitnik je dva Oscara, BAFTA-e, Zlatnog globusa, Tonyja i mnogih drugih nagrada. Poznat je po ulogama u American Beauty, Se7en, L.A. Confidential i još mnogim drugima. 2017. godine protiv njega su pokrenute istrage vezane uz seksualno uznemiravanje mladih glumaca, no optužbe su na kraju opovrgnute. Njegov imidž i karijera ipak su propatili radi ovog skandala.

Poznat po neobičnim i ekscentričnim ulogama

Rodio se u New Jerseyju 26. srpnja 1959., ali već s četiri godine njegova obitelj preselila se u Kaliforniju. Kao mladić briljirao je u školi, a ostavljao je dojam povučenog i pametnog klinca. S 20 godina odlučio se upisati u dramsku školu u New Yorku pa se ponovo preselio.

Prvih nekoliko godina karijere radio je u kazalištu i u tome uvelike uživao. Ipak, htio je raditi i na filmu pa se počeo javljati na audicije. Jedna od njegovih prvih uloga bila je u filmu Heartburn, u kojem su glavne uloge igrali Meryl Streep i Jack Nicholson. Kako se radi o glumcima koji su već tada bili strašno poznati, a film gledan, za Spaceyja su brzo svi doznali.

Njegov talent za portretiranje različitih karaktera i persona brzo su zamijetili njegovi kolege i redatelji pa je počeo dobivati sve veće i zamjetnije uloge. Postao je poznat po svojim ekscentričnim i nastranim likovima koje je igrao.

1995. godine snimio je dva filma koja i dandanas imaju kultni status. Radi se o Usual Suspects i Se7en. Oba filma spojila su savršen scenarij i talent Kevina Spaceyja kako bi postali svjetski hitovi. Tada postaje internacionalno priznat i dobiva status filmske zvijezde.

Spacey u Usual Suspects 1995.

Tijekom devedesetih stalno je snimao i glumio, ali posebno se istaknuo u filmu American Beauty iz 1999. godine za koji je dobio Oscara, BAFTA-u i Zlatni globus, kao i mnoge druge nagrade. Uspješnu karijeru nastavio je tijekom 2000-ih. 2011. godine glumi u komediji Horrible Bosses, koja je zaradila preko 200 milijuna dolara. 

Skandal 2017. - Spacey optužen za seksualno uznemiravanje

2017. godine američki glumac Anthony Rapp optužio je Spaceyja da ga je tijekom snimanja jednog filma seksualno uznemiravao dok je bio pod utjecajem opijata. Sličnu optužbu podigao je i sud u Londonu, a do kraja godine bilo ih je sveukupno devet. Svaka se ticala seksualnog uznemiravanja.

Spacey je bio na naslovnicama svih novina. Njegova reputacija dobila je težak udarac. Spacey je tijekom optužbi obznanio javnosti da je homoseksualac, što su mnogi smatrali da je samo distrakcija kako bi popravio sliku o sebi. Ipak, optužbe protiv njega su odbačene 2023. godine.

Do 2017. živio je u raskošnoj kući u Baltimoreu, koju je bio prisiljen prodati radi financijskih poteškoća uzrokovanih optužbama. Osobni život voli zadržati za sebe pa nije ni poznata činjenica gdje danas živi. Karijeru polako ponovo gradi, a 2022. glumio je u dokumentarnom filmu hrvatskog redatelja Jakova Sedlara Bilo jednom u Hrvatskoj, gdje je portretirao prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.