Mračna priča iza Nirvanine Polly: Ove stvari o poznatim hitovima možda niste znali

Screenshot: YouTube

IMAMO novu hrpu manje poznatih činjenica o superpoznatim pjesmama. 

Guess Who - American Woman 

Kultna pjesma nastala je kao improvizacija tijekom priprema za nastup kanadske rock grupe Guess Who. 

Naime, Randy Bachman uštimavao je gitaru i shvatio da svira novi rif koji želi zapamtiti. Nastavio ga je svirati, a ostatak benda uključio se u jam session, na kojem je pjevač Burton Cummings na licu mjesta smišljao tekst. 

"Mnogi su mislili da je pjesma politička. Nikad nije bila politička. Čuo sam [originalnog basista Guess Whoa] Jima Kalea kako objašnjava tekst; on nije imao veze s tekstom. Ni Bachman, zapravo, ali iz nekog razloga ovi momci su počeli govoriti da je Američka žena bila Kip slobode. To jednostavno nije istina.

Nisam razmišljao politički. Nisam razmišljao o Vijetnamskom ratu — koji je u to vrijeme bio na posebno lošoj točki eskalacije, pa su ljudi puno svojih značenja pripisivali tim riječima. I ono što je izašlo moglo se protumačiti kao antiameričko. Na ovaj ili onaj način, privuklo je pažnju javnosti i postalo puno veće. Vjerujte mi, nismo to očekivali", rekao je Cummings.

Nirvana - Polly

Iako nitko nije očekivao da se iza pjesme krije posebno vesela priča, inspiracija za pjesmu Polly puno je mračnija nego što očekujete. 

Naime, radi se o otmici, silovanju i mučenju 14-godišnje djevojčice koja se vraćala kući s punk rock koncerta u Tacomi, u Washingtonu, 1987. godine, a zločin je počinio Gerald Friend. Pisana je iz perspektive počinitelja, a Polly često navode kao dokaz Cobainove podrške feminizmu i pravima žena.

SZA - Drew Barrymore

Tema pjesme je prilično osobna i funkcionira na više razina jer autorica povlači paralele između svog odrastanja i Barrymoreinih filmskih uloga, u kojima je uvijek igrala autsajderice ili čudakinje. 

U intervjuu za USA Today SZA je otkrila da je glumici napisala "dugo, dramatično pismo" o tome kako su je svi njezini filmovi oblikovali. Detaljno je opisala kako se zbog njezinog lika u filmu Never Been Kissed, koji su pogrdno nazivali Josie Grossie, osjećala bolje zbog toga što je nespretna, ima krive zube i što je jednostavno svoja. 

Njezin menadžer, nažalost, nikad nije poslao Barrymore to pismo, ali se obratio njezinom timu i glumica se na kraju pojavila u spotu. 

Bon Iver - Holocene

Frontmen Justin Vernon objasnio je naziv pjesme u intervjuu za Mojo: "Djelomično je nazvana po (geološkom) razdoblju, ali to je i ime bara u Portlandu gdje sam proveo jednu izuzetno tešku noć života, a naslov je metafora za trenutke kada vam ne ide dobro. U isto vrijeme, to je pjesma o iskupljenju i shvaćanju da vrijedite nešto, da ste posebni i niste posebni u isto vrijeme."

Sinéad O'Connor - Black Boys on Mopeds

Album iz 1990. godine Sinéad O'Connor "I Do Not Want What I Haven't Got" jedan je od onih koje ćete pronaći na gotovo svim best of listama devedesetih. 

I dok većina pamti nezaboravnu obradu Nothing Compares to You, ovog ćemo se puta pozabaviti pjesmom Black Boys on Moped, koja je mala vremenska kapsula koja opisuje Britaniju u eri Margaret Thatcher, gdje je vladina briga za prosvjede u inozemstvu imala prioritet nad domaćim rasnim pitanjima. 

17. svibnja 1989. policija je krenula u potjeru za Nicholasom Brambleom pod sumnjom da je ukrao moped kojim se vozio (bio je njegov). U pokušaju da izbjegne policiju, Bramble je izgubio kontrolu i srušio se. Njegova smrt proglašena je "nesretnim slučajem". 

Nine Inch Nails - Closer

Svi misle da jako dobro znaju o čemu govori Closer, ali Trent Reznor tvrdi da je to "pjesma o samomržnji i opsesiji". 

Nažalost, nitko je tako ne doživljava, a pjesma je bila na 2. mjestu AOL-ove liste "69 najseksepilnijih pjesama svih vremena" zbog eksplicitne otvorenosti refrena. 

Bubnjar Mötley Crüea Tommy Lee rekao je o pjesmi: "Daj, čovječe: 'I wanna fuck you like an animal'? To je ultimativna jebačka pjesma. To su čisti jebački ritmovi. Trent Reznor je znao što radi. Možeš se jebati uz to, možeš plesati uz to i možeš razbijati stvari uz to."

The Weeknd - Blinding Lights

Tijekom intervjua koji je vodio Jem Aswad iz časopisa Variety The Weeknd je govorio o svom iskustvu rada sa švedskim tekstopiscem i producentom Maxom Martinom: "Max i ja smo postali doslovno najbolji prijatelji, ali to ne radim s mnogo ljudi. Nije da ne mogu, ali suradnja je odnos, to je poput braka, morate ga graditi." 

U intervjuu za Billboard The Weeknd je progovorio o svojoj fascinaciji osamdesetima, koje su vrlo jasno utjecale na singl: "Uvijek sam se divio eri prije nego što sam se rodio. Možete to čuti još od mog prvog mixtapea, da osamdesete - Siouxsie and the Banshees, Cocteau Twins - igraju veliku ulogu u mom zvuku. Ponekad mi to pomaže stvoriti novi zvuk, a ponekad je jednostavno očito." 

Zanimljivo je istaknuti i da je Weeknd isprva mislio da će pjesma biti komercijalni neuspjeh.

Billie Eilish - Bury a Friend

Sama pjevačica rekla je da su stihovi pjesme "mračni" i "nasilni" i napisani iz perspektive "čudovišta ispod vašeg kreveta". 

"Bilo što može biti čudovište — to može biti netko koga toliko volite da vam preuzima život. Mislim da su ljubav, užas i mržnja sve ista stvar", rekla je. 

Massive Attack - Teardrop

Iako ju je teško zamisliti u verziji bilo koga drugoga, Teardrop je trebala biti suradnja između Massive Attacka i Madonne. Andrew Vowles, glavni tekstopisac ove pjesme, prvotno je poslao demo Madonni, ali druga dva člana benda, Robert Del Naja i Grantley Marshall, željeli su da Elizabeth Fraser iz Cocteau Twins snimi vokale jer su smatrali da će bolje odgovarati atmosferi pjesme. 

Madonna je bila jako zainteresirana i bila je razočarana kada je dvotrećinska većina glasala u Fraserinu korist. Andrew Unterberger iz Billboarda napisao je: "Kako bi Teardrop mogao zvučati s Madonnom umjesto Liz Fraser na vokalima ostaje jedno od najvećih 'što ako' u popu '90-ih."

Drake - Marvins Room

Iako je tematski vrlo jasna, naslov je zbunio neke slušatelje. 

Pjesma je navodno snimljena u studiju istog imena koji je nekoć bio u vlasništvu američkog glazbenika Marvina Gayea.

A što se stihova tiče, ovo je klasični Drake. Kasno je, pijan je, zivka bivšu i maltretira je svojim toksičnim dramama. Unatoč frustracijama zbog njihovog prekida i očite usamljenosti, Drake joj ponavlja da je bolji od njenog trenutnog dečka i stalno je nagovara da mu se vrati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.