Djed joj je navodno inspirirao lik Jamesa Bonda, a ona se sad udala na Korčuli

Foto: Instagram/Korčula Dream Weddings/Mario Paparela

MARGARETA MACLEAN, unuka Sir Fitzroya MacLeana, čovjeka koji je navodno bio inspiracija za lik Jamesa Bonda, udala se na Korčuli, piše Total Croatia News.

Njen djed je još šezdesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme Jugoslavije, uspio kupiti kuću na tom otoku zahvaljujući velikom prijateljstvu s Josipom Brozom Titom. "Kupio sam ovu kuću vlastitim novcem, ali u to vrijeme stranci nisu smjeli posjedovati imovinu u Jugoslaviji duže od 20 ili 30 godina, što je meni bilo dovoljno. Tito je bio ljubazan i promijenio zakon, omogućivši da postanem vlasnik ove kuće", rekao je MacLean jednom prilikom.

Ta je nekretnina i danas u obiteljskom vlasništvu, a MacLeanova unuka na Korčuli je ovog vikenda imala spektakularno vjenčanje. Udala se za Amerikanca Dustina Helgesona, rođenog Njujorčanina i marketinškog stručnjaka.

Vjenčanje je organizirao Korčula Dream Weddings, a na društvenim mrežama osvanule su i fotografije svadbenog fotografa Marija Paparele uz čiju dozvolu ih i prenosimo.

Prototip Jamesa Bonda

MacleLan je prvi put došao u Jugoslaviju 1943. kada je tadašnji britanski premijer Winston Churchill odlučio da će on predvoditi vojnu misiju pri Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačkog pokreta. MacLeanov zadatak bio je da utvrdi koliko su partizani efikasni u otporu prema okupatorskim snagama nacističke Njemačke.

MacLeanov izvještaj pridonio je promjeni stava Churchillove vlade i poslije ostalih saveznika, koji su odlučili podržati partizanski pokret otpora u Jugoslaviji. Iako to nije očekivao, Tito je na njega, prema pisanju BBC-ja, ostavio pozitivan dojam i njih dvojica su se viđali i poslije završetka Drugog svjetskog rata.

MacLean je bio veoma blizak s autorom serijala o Jamesu Bondu Ianom Flemingom pa se godinama nagađa da su upravo njegove dogodovštine inspirirale Fleminga za lik najpoznatijeg tajnog agenta. Los Angeles Times ga je u nekrologu nazvao "čovjekom kojega su često smatrali stvarnim prototipom izmišljenog špijuna Jamesa Bonda".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.