Stravičan slučaj iz 1989. zaludio TikTok, Netflix sad objavio i seriju

Foto: Profimedia

Na Netflixu je izašla nova kriminalistička serija Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story. Riječ je o drugoj sezoni antologijske serije Monster. Prva sezona pratila je serijskog ubojicu Jeffreyja Dahmera koja je stekla ogromnu popularnost.

O čemu se radi u drugoj sezoni?

Druga sezona prati braću Lylea i Erika Menendeza, koji su u kolovozu 1989. godine ubili svoje roditelje, oca Josea i majku Kitty. Nakon što je policija došla u njihov dom, Lyle i Erik su rekli da su bili u kinu i gledali Batmana za vrijeme ubojstva njihovih roditelja. Slučaj braće Menendez jedno je od najpoznatijih suđenja u američkoj povijesti. Ovo ubojstvo i suđenje od samog početka do danas fasciniraju javnost i medije.

Pozadina slučaja

Njihov otac José Menendez bio je bogat poslovni čovjek kubanskog porijekla, izvršni direktor tvrtke, dok je Kitty Menendez bila učiteljica i domaćica. Obitelj Menendez živjela je luksuznim životom u elitnom dijelu Beverly Hillsa. Dana 20. kolovoza 1989. José i Kitty Menendez ubijeni su dok su sjedili na kauču u dnevnom boravku. Lyle i Erik ubili su ih višestrukim hicima iz sačmarice. Kitty je upucana deset puta, a José pet. Nakon što su počinili ubojstva, braća su navodno otišla u kino i pokušala prikriti zločin.

Nekoliko mjeseci nakon ubojstva, braća su uživala u bogatstvu koje su naslijedili, trošeći velike svote novca na luksuzne automobile, skupe satove, odjeću i putovanja. To je detektivima postalo sumnjivo, koji su ih na kraju uhitili nakon što je Erik priznao ubojstvo svom terapeutu.

Suđenje i medijska popraćenost

Suđenje braći Menendez počelo je 1993. godine i bilo je jedno od prvih velikih slučajeva koji su prenošeni na televiziji, čime je pokrenut val interesa javnosti. Ključni dio obrane braće bio je da su roditelje ubili u samoobrani, tvrdeći da ih je otac cijelo djetinjstvo seksualno zlostavljao, dok im je majka bila emocionalno nestabilna i neodgovorna. Braća su tvrdila da su ubojstva počinili iz straha za vlastite živote, uvjereni da će ih roditelji ubiti kako bi prikrili zlostavljanja.

@things.wefeel Erik Menendez got emotional in his interview. #menendezjustice #themenendezbrothers #crime #erikmenendez #menendezbrotherscase #foryoupage #fypシ゚viral ♬ Daylight - David Kushner

Javnost je u početku bila zgrožena brutalnošću zločina, ali su se mišljenja počela mijenjati kad su tijekom suđenja u javnost izašla svjedočanstva o zlostavljanju. Neki su vjerovali da su braća bila žrtve okrutnog zlostavljanja, dok su drugi smatrali da su njihovi motivi bili isključivo financijski.

Prvi dio suđenja završio je 1994. godine bez donošenja presude, budući da porota nije mogla donijeti jednoglasnu odluku. Tijekom drugog suđenja 1996. tužitelji su osporavali tvrdnje braće o zlostavljanju tvrdeći da su ubojstva bila motivirana pohlepom. Drugi put su proglašeni krivima za ubojstvo prvog stupnja i osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Inspirirali televizijske emisije i filmove

@sneaky.media The Menendez brothers, Lyle and Erik, lived a life that seemed straight out of a Hollywood script—until it turned into a horror story. One fateful night in 1989, the curtain fell on their parents, José and Kitty, in a gruesome finale within their own home. The brothers claimed a dark backstory of abuse led them to the edge. The plot thickened in court, captivating the nation. Guilty verdicts were cast, and the brothers were sentenced to life without an encore. A tale of tragedy, family secrets, and a quest for justice that remains etched in the annals of American crime. 🙏 🙏#mendezbrothers #truestory #justiceforthemenendezbrothers #realcrime #erikmenendez #victim #justice #awareness ♬ you not the same - tilekid

Slučaj braće Menendez inspirirao je brojne televizijske emisije, dokumentarce i igrane filmove. Na primjer, serija Law & Order: True Crime – The Menendez Murders iz 2017. godine ponovo je privukla pažnju na slučaj, omogućivši novoj generaciji gledatelja da se upozna sa suđenjem i slučajem. Osim toga, različite epizode u krimi-serijama temeljene su na ovom događaju.

Slučaj postao hit na TikToku

Nedavno je slučaj braće Menendez ponovo dobio na popularnosti zahvaljujući društvenim mrežama, osobito TikToku. Na platformi su se pojavili brojni videozapisi i analize slučaja te reakcije, a mnogi korisnici iskazali su suosjećanje prema osuđenoj braći. Mnogi vjeruju da Lyle i Eric nisu trebali biti osuđeni.

@teaandtruecrimewithbella #greenscreen #menendezbrotherscase #prison #menendezjustice #menendezawareness #foryou #truecrimecommunity ♬ original sound - ✨ True Crime With Bella ✨
@..menendezbrothers all the evidence is there and people still choose not to believe them. #foryou #foryoupage #menendezbrothers #erikmenendez #lylemenendez #themenendezbrothers #menendezbrothersnow #erikandlylemenendez #truecrime #lylemenendezedit #erikmenendezedit #justice #themenendezcase #menendez #viral #courtv #justiceforthemenendezbrothers #truecrimetiktok ♬ original sound - ..menendezbrothers

Mnogi objavljuju njihova mučna svjedočanstva, gdje Lyle i Eric detaljno opisuju zlostavljanje koje su pretrpjeli. Mnogi suosjećaju s njima i smatraju da im je učinjena velika nepravda tijekom suđenja. Videi na TikToku imaju milijune pregleda i komentara. "Njihove suze su iskrene, ne lažu", "Treba ih osloboditi", "Pravni sustav ih je iznevjerio", "Ovo je najtužniji slučaj za koji sam čuo, plače mi se", "Pravda za braću Menendez", samo su neki od komentara podrške.

@gnfsimmp The pain in his voice💔 #justiceforthemenendezbrothers #menendezbrothersneedjustice #foryoupage #foru #foryou #fyp ♬ original sound - <3
@menendezofficial1 Therapy experts stated that they had the mental capacities of an 8-10 year old. So that answers your question as to why they couldn’t just “leave”. Jose and Kitty. Menendez made both Erik and Lyle super dependent on them. They had no sense of independence as they relied on their parents. And it creates an intense fear and worry that if you did try to leave something will happen to you, which is what happened to them they was threatened with their lives. And like they said, Lyle was wetting the bed and losing lots of hair at the age of 14, which is a huge sign that something is happening. #freethemenendezbrothers #justiceforthemenendezbrothers #menendezbrothers #erikmenendez #lylemenendez #foryou #foroyupage #fyp #fypシ #menendez #menendezjustice #viral #victim #justice #truecrime ♬ milk cassette x.mp3 (slowed + reverb) - analog_mannequin

S druge strane ima i onih koji smatraju da ovo ubojstvo ipak nije opravdano. "Ubojstvo nije rješenje, trebali su naći drugi način", "Zašto su ubili i mamu koja ih nije seksualno zlostavljala?", "Trebali su se nekome obratiti, ne vjerujem im", stoji u komentarima na TikToku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.