Na Šolti snimljeno ogromno gnijezdo stršljena, visoko je 1.6 metara

Na Šolti je pronađeno gigantsko gnijezdo stršljena, prenosi Dalmatinski portal.

Gnijezdo se nalazi u šoltanskom Srednjem Selu, visoko je 1.6 m s promjerom od 60 cm. "Ako ga netko želi vidjeti, dogodine je u ponudi otoka", našalili su se Šoltani.

Kako nastaje gnijezdo stršljena?

Gnijezdo stršljena nastaje postupnim radom kraljice stršljena koja u proljeće počinje graditi prve dijelove gnijezda nakon buđenja iz zimskog sna. Proces izgradnje gnijezda prolazi kroz nekoliko faza.

Odabir lokacije

Kraljica obično bira skrovita mjesta, poput potkrovlja, šupljina u stablima ili na granama drveća, ali često i u ljudskim građevinama poput nadstrešnica, sjenica ili garaža. Mjesto mora biti zaštićeno od vjetra i kiše.

Veliko gnijezdo stršljena na Braču
byu/jahovia97 incroatia

Izgradnja početne strukture

Kraljica koristi drvena vlakna koja žvače i miješa sa svojom slinom kako bi stvorila papirastu tvar od koje oblikuje prve komore gnijezda. Ova početna struktura se sastoji od jedne ili nekoliko ćelija u koje će položiti prva jajašca.

Razvoj kolonije

Iz položenih jajašaca razvijaju se radilice, sterilne ženke koje preuzimaju zadatak proširenja gnijezda, prikupljanja hrane i brige o sljedećim generacijama ličinki. Radilice nastavljaju graditi gnijezdo, povećavajući ga u slojevima. Kako kolonija raste, gnijezdo može dosegnuti veličinu lopte ili čak veće dimenzije.

Proširenje i održavanje

Tijekom ljeta gnijezdo se nastavlja širiti, dodaju se novi slojevi i komore. Unutrašnjost gnijezda se sastoji od više "katova", komora koje služe kao prostor za polaganje jajašaca i razvoj novih članova kolonije.

Gnijezda stršljena su sezonska, a do kraja ljeta kolonija doseže vrhunac. Ujesen stari članovi kolonije i kraljica umiru, dok nove kraljice napuštaju gnijezdo kako bi pronašle sigurno mjesto za prezimljavanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.