Najbolja hrvatska slastičarka za Index otkriva recept za odlični božićni papreni kolač

Foto: Žakline Troskot

BADNJAK. Dan koji tradicionalno provodimo u kuhinji pripremajući delicije za sljedeći dan, a nijednu od njih ne smijemo ni probati jer - post.

Ako ove godine želite staviti nešto novo na blagdanski stol, a ne znate što bi to mogli biti, no ne želite nešto neprovjereno s interneta, imamo pravu stvar za vas.

Pitali smo Žakline Troskot, vlasnicu slastičarnice Amelie i članicu žirija u "3, 2, 1 - peci" što bi ona stavila na blagdanski stol, a njen izbor je papreni kolač. Morate priznati da izgleda jako primamljivo.

Sastojci:

40 g tamnog, nezaslađenog kakao praha

325g orašastih plodova; bilo mješavina oraha, badema, lješnjaka, pržen i vrlo grubo nasjeckanog

110 g brašna

200 g sjeckanog kandiranog limuna ili drugi kandirani citrusi

1 žlica mljevenog cimeta

2 žličice mljevenog đumbira

1 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

prstohvat naribanog muškatnog oraščića

1/2 žličice crvenog čilia u prahu

85g tamne čokolade, sjeckana

200 g šećera

210 g meda

Malo još kakao praha za posipanje kalupa

Postupak:

1. Zagrijte pećnicu na 162 °C

2. Pripremite kalup za pečenje, promjer 22-23cm, stavite papir za pečenje i pospite sa svih strana malo s kakao prahom.

3. U veliku zdjelu, pomiješajte zajedno kakao prah, orašaste plodove, brašno, kandirani limun, cimet, đumbir, crni papar, muškatni oraščić i čili u prahu.

4. Rastopiti čokoladu i umiješajte ga u smjesu od orašastih plodova.

5. U tavi zagrijte šećer i med do 115 °C.

6. Prelijte vrući medni sirup u smjesu i dobro promiješajte, te smjesu rasporedite ravnomjerno u pripremljeni kalup .

7. Pecite cca. 30 minuta. Sredina će biti blago mekana. (Ne smije se prepeći, inače će biti jako tvrd kad se ohladi). 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.