Najkontroverznije TV serije: Neke su odmah zabranili, druge su postale hitovi

Foto: Press

OČAJNI scenariji, neukusan humor ili teme koje su prebrutalne za mlađu publiku samo su neki od razloga zbog kojih pojedine serije smatramo kontroverznima. I dok neke postoje i danas te uživaju kultni status, neke su toliko kontroverzne da do televizijskog etera nisu ni došle, a LifeHacker ih je sakupio na popisu punom tabu tema i bizarnih ideja.

"Brass Eye" (1997. - 2001.)

Ova emisija na neki je način preteča fake newsa - voditelj Chris Morris bio je najgora noćna mora britanskih zvijezda i političara, bez imalo ustručavanja izmišljao je vijesti o njima, a njihovu slavu dovodio do apsurda. Problem je nastao u posebnom izdanju, tzv. "pedofilskom specijalu" u kojem je Morris otišao predaleko pa je ta epizoda zapamćena i kao emisija s najviše prijava gledatelja u britanskoj povijesti.

"Heil Honey, I'm Home" (1990.)

Britanski sitcom smješten u 1937. godinu trajao je samo jednu epizodu, a već je iz osnovne radnje posve jasno i zašto. Adolf Hitler i Eva Braun žive u Berlinu, a prvi susjedi su im Židovi Arny i Rosa Goldenstein. Nije upalilo.

"Black Mirror" (2011. -)



Nakon što je premijerno prikazana na britanskom kanalu Channel 4, ovu kontroverznu seriju otkupio je Netflix i globalna fascinacija bizarnom pričom o tehnologijama i čovjeku je počela. Posebno je kontroverzan dio priče u kojem britanskog premijera ucjenjuju i od njega traže da u izravnom TV prijenosu ima spolni odnos sa svinjom.

"Romper Stomper" (2018.)

Riječ je o televizijskom nastavku istoimenog filma Geoffreyja Wrighta iz 1992. godine (u kojem glumi i Russell Crowe) a prati borbu ekstremne ljevice i desnice na ulicama i putem medija, 25 godina nakon zbivanja u originalnom filmu.

"Skins" (2007.-2013.)



Britanska tinejdžerska drama bavila se uobičajenim temama mladih, ali onim dijelom za koji roditelji uglavnom ne znaju. Mentalne bolesti, zlouporaba droga, zlostavljanje, samo su neke od tema serije čija je američka inačica trajala tek jednu sezonu jer je bila previše za MTV.

"13 Reasons Why" (2017.)



Nastala na temelju istoimenog romana Jay Asher, serija prati tijek događaja koji na kraju dovode do tinejdžerskog samoubojstva. Iako je često kritizirana zbog glorificiranja samoubojstva, producenti ističu kako je koncipirana jakom i potresnom da bi ta važna tema doprla do medija i šire javnosti.

"South Park" (1997. - )



Ni nakon 21 godine popularni likovi South Parka nisu izgubili na oštrini, crnom humoru i političkoj nekorektnosti. Prelaženja crte dobrog ukusa imali su koliko i epizoda, od rasizma i homofobije do neprestanog sprdanja s poznatima.

"Generation KKK" (neemitirana)



Čim je najavljena, ova serija izazvala je oštre reakcije, toliko bučne da nikad nije emitirana. Gledateljima je trebala dati uvid u svakodnevicu Ku Klux Klana, zloglasne organizacije koja se bori za prevlast bijelaca, a da stvar bude gora, članovi klana navodno su bili plaćeni za sudjelovanje u emisiji.

"Summer Heights High" (2007.)



Australski mockumentary prati život u srednjoj školi kroz tri lika, jako je popularan među gledateljima, a pogotovo onim mlađima, koji mogu svjedočiti nefiltriranoj verziji rasnih i ostalih uvreda. Epitet kontroverznog showa dobili su kad je smrt ženskog lika u seriji previše nalikovala na smrt školarke u stvarnom životu, a imale su čak i isto ime.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.