Najpoznatiji koncert održao je u zatvoru, a umro je nedugo nakon voljene supruge

Foto: Profimedia

Johnny Cash rođen je 26. veljače 1932. u Arkansasu i jedan je od najvažnijih glazbenika u povijesti. Poznat je po svom dubokom baritonu i jedinstvenom pristupu country muzici. Kao glazbenik djelovao je punih pet desetljeća i iza sebe ostavio brojne pjesme i uspomene. Umro je 12. rujna 2003. godine.

Od polja u Arkansasu do prvog studijskog albuma

Rođen je na selu u siromašnoj obitelji poljoprivrednika. Njegovo odrastanje tijekom Velike depresije imalo je dubok utjecaj na njegovo kasnije stvaralaštvo, u kojem je isticao problem siromaštva među radničkom klasom. Počeo je pjevati već kao dijete, a onda se upoznao i s gospel glazbom u crkvi, što ga je dodatno motiviralo da istraži svoj talent.

Cash je služio u američkom zračnom zrakoplovstvu tijekom Korejskog rata, a nakon toga seli se u Memphis, gdje počinje raditi na svojoj umjetničkoj karijeri. 1955. godine potpisao je ugovor s diskografskom kućom Sun Records. U istoj kući karijere su započeli Elvis Presley, Jerry Lee Lewis i Carl Perkins. 1955. godine izdaje pjesmu Cry, Cry, Cry, koja mu donosi prvu razinu popularnosti.

Prvi val popularnosti i upoznavanje June Carter

U narednih deset godina profilirao se kao jedan od najslušanijih umjetnika tog vremena. Izdaje hitove poput I Walk the Line, Folsom Prison Blues i Ring of Fire. Kritičari su govorili da je njegova popularnost proizašla iz simpatičnog i dubokog baritona. Drugi su, pak, isticali njegov modni stil. Njegov imidž "čovjeka u crnom" uskoro mu je postao zaštitni znak.

Nakon prvih deset godina karijere Cash je sve više posezao za porocima poput alkohola i droge, što je gotovo uništilo njegovu karijeru. Sam je rekao da ga je iz problema izvukla June Carter, žena s kojom je započeo brak 1968. godine. Dvojac je ubrzo postao najpopularniji par u country krugovima, a zajedno su putovali na turneje diljem svijeta.

Kad se napokon oporavio od svojih poroka, organizirao je jedan od najpoznatijih koncerata - u zatvoru Folsom 1968. godine. Njegova izvedba pred zatvorenicima dodatno je etablirala album At Folsom Prison kao jedan od najpoznatijih. Cash se također profilirao kao čovjek koji mari za marginalizirane članove američkog društva.

Ponovno u centru pažnje tijekom 90-ih

Tijekom 70-ih i 80-ih nastavlja raditi, no ne doživljava istu razinu popularnosti. Ona će se revitalizirati, a bome i dosegnuti nove vrhunce tek u 90-ima, kad Cash počinje surađivati s producentom Rickom Rubinom. Tada je obradio neke suvremene glazbenike, od kojih je najpoznatija njegova obrada pjesme Hurt benda Nine Inch Nails. Osim njih, obradio je U2, Soundgarden i mnoge druge.

Tijekom karijere dobio je mnoga priznanja i nagrade, uključujući Grammy, članstvo u Kući slavnih, brojne country i gospel nagrade diljem SAD-a, kao i internacionalna priznanja. Umro je 12. rujna 2003., svega nekoliko mjeseci nakon smrti svoje voljene supruge. Njihov grob nalazi se u Hendersonvilleu, u saveznoj državi Tennessee.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.