Najutjecajnija hrvatska YouTuberica: "Mjesečno zaradim i do pet hrvatskih plaća"

Foto: Instagram

XFABNIKSX ime je YouTube kanala iza kojeg stoji 17-godišnja Nika Ilčić, djevojka koju nazivaju najutjecajnijom hrvatskom YouTubericom. Iako velik broj punoljetnih Hrvata ne zna tko je ona, tinejdžeri upijaju svaki njen savjet, bilo da je on vezna uz modu i šminku, bilo da je o ozbiljnijim temama poput škole li odnosa s prijateljicama i dečkom.

Ne morate dugo razgovarati s Nikom da shvatite u čemu je kvaka. Izrazito je otvorena i iskrena, a njen način razmišljanja prilično je zreo.

"Uglavnom objavljujem ono što mi je trenutno zabavno i što me veseli, no, količina objavljenih postova i tema ovisi i o suradnjama. Samo neka se vidi rub gaćica i Instagram poludi, uvriježeno je pravilo da ljudska koža izaziva najviše interesa, pa se tako i ja malo poigram s time, a i da si dignem engagement", iskreno je rekla već na početku razgovora.

Dodaje da je vjerojatno jedna od rijetkih YouTuberica koja je upoznala puno svojih pratitelja, a uvjerava nas da se njihove godine kreću od sedam do 77.

"Činjenica je da su tinejdžeri od 13 do 15 godina najglasniji i najviše se ističu dok ostali samo škicaju sa strane i smješkaju se mojim glupostima. Najpopularnija društvena mreža kod nas Zombie generacije je definitivno YouTube i Instagram, zatim Snapchat i onda dugo ništa, a tek onda platforme za komunikaciju kao što je WhatsApp", govori nam.

Kao tajnu svog uspjeha ističe to što kod nje nema tajni.

"To ste mogli vidjeti ovih dana... Sve je na izvol'te, no kako je to moj izbor, ne bunim se. Mislim da je i ta misterija mog uspjeha otkrivena, iskrenost, autentičnost i nema ništa fejk. Kako odrastam i sazrijevam doziram neke privatne trenutke koje bih željela ostaviti iza zatvorenih vrata svog stana. Ono što uvijek naglašavam i molim svoje pratitelje je da me ne zovu na mobitel i da mi ne dolaze pred vrata, jer i susjedi žele svoj mir, a i meni nije ugodno kada iza ponoći nazove netko sa skrivenog broja. S ostalim stvarima se lako nosim, e da, i ne volim kada me dižu sa stola kada jedem da se poslikamo", kaže nam.

Smatra da se o svemu treba govoriti, no ne želi nametati svoje stavove i mišljenje. Poštuje svačije mišljenje i svačija životna, religijska i spolna opredjeljenja pa se nada da će tako i drugi poštovati njenu slobodu govora u videima.

"Kako živimo u lijepoj našoj, uvijek se mora stati na kočnicu", dodaje.

Njeni prvi video uradci nastali su na društvenoj mreži Ask.fm, gdje se s prijateljima Davorom i Andrejom zezala snimajući, što je njihove pratitelje (ona ih je imala 15.000) zabavljalo i tražili su ih da otvore svoje YT kanale.

"Sreća da smo ih poslušali. Moj prvi video na mom prvom kanalu još pluta bespućima interneta i jako mi je neugodno zbog toga, no kako sam malo zaboravljiva, zaboravila sam šifru i ne mogu ga deaktivirati", kaže.

Priznaje da primjećuje negativne komentare, a kad ih ona ne vidi njeni pratitelji je obavijeste o njima.

"Ja im se zahvalim i pokušavam ne reagirati. Nekada napišem lijepu poruku punu ljubavi i sjete da mi je žao što živimo u društvu koji osuđuje bilo kakav uspjeh pa doživim još veći linč, ali kada napravimo konverziju negativnih komentara u količini novaca u mom/našem novčaniku (jer svi influenceri, youtuberi su na tapeti, a uz uhljebe te dvije riječi su najistaknutije u zadnje vrijeme) nemam se pravo previše buniti", ističe.

Dodaje da su neugodnosti u "stvarnom" životu i dalje pod kontrolom.

"Nije bilo ništa što se i manje popularnim ljudima ne dešava, ustvari ja sam normalna djevojka, curica, mlada žena i ne razdvajam svoj YT život od svog stvarnog života, pa sve što se dešava, dešava se meni kao meni", dodaje.

Najveća podrška joj je mama, a kako kaže, iako joj nekada ide na živce kao svakom tinejdžeru, jako je zahvalna na svemu što radi na nju.

"Jako sam puno naučila od nje i da nije bilo njenih savjeta, cenzura, usmjeravanja, ideja i realizacija istih, mislim da ne bi došla do ove visine. Savjeti su uglavnom poslovni i kako reagirati u određenom trenutku, stalno me tjera na učenje i edukacije, te me spušta kada poletim, a poletim koji put. Mnogo puta mi točno kaže što će se desiti ako objavim određeni video ili određenu fotku, nekada je poslušam, nekada ne i shvatim da je opet bila u pravu. Uglavnom velika mi je podrška u svemu što radim i da nije uz mene, nikada nigdje ne bi stigla na vrijeme", iskreno će Nika.

Nisu baš svi bili puni razumijevanja poput majke. Obitelj je podržava, no u školi nije bilo uvijek ugodno.

"Deda i baka su se navikli, njima je to kraj svemira i nije im jasno zašto i kako i radi čega mi se to dešava, zašto me ljudi prate; pogotovo što nisam napravila ništa pametno u smislu da sam otkrila penicilin ili toplu vodu, no navikli su. Ostala rodbina je ponosna i drago im je što se dešava oko mene. S profesorima je bilo malo problema jer nisu željeli prihvatiti ono što se dešavanja na svjetskoj teenagerskoj sceni, ne prate trendove i nisu imali sluha za moju kreativnost", kaže.

Pogledate li komentare ispod bilo kojeg članka o influencerima naći ćete komentar "Oni ne rade ništa" napisan na nekoliko različitih način. Zato smo morali pitati Niku što ona točno radi.

"Evo upravo sada sam dobila mail od jednog sponzora koji bi još samo jednu sitnicu dodao u video... Sponzori misle da je dodavanje sitnice u već gotov i uploadan video kao dodavanje žlice Vegete u juhu. Dakle, prvo napravimo scenarij, šaljemo na autorizaciju, klijent odobri, ja snimim, ako ja ne editiram (a ne radim to jer nisam dobra u tome, a i imam sve manje vremena) prebacimo materijal na platformu gdje će ga kolega skinuti, on montira video, vraća ga na tu platformu, ja ga spuštam pa ga uploadam na YouTube i onda kada netko traži da ne trepnem tri puta nego samo dva, ja to moram raditi sve ispočetka... Što nekada traje i satima jer imam i drugih obveza.  Uglavnom, to je posao od par sati i nije baš da se ne radi ništa. Mnogi zaboravljaju da suradnjama prethode sastanci, dogovori, ugovori, a i sve ovo što smo mi influenceri postigli nije nam palo s neba nego smo se jako potrudili oko toga. Ja ću samo podsjetiti da sam s mamom ovo ljeto posjetila 110 gradova da me upoznaju moji pratitelji, napisala knjigu koja je u prvom danu doslovno planula i ako to izgleda da se ništa ne radi, ona OK, mi ništa ne radimo", kaže.

Drugi komentar koji se ponavlja o influencerima jest da ne zarađuju ništa. Iako se za novce iz pristojnosti ne pita, morali smo biti nepristojni.

"Da, većina ne vjeruje, a oni koji vjeruju; zarađuju od toga i relativno dobro žive. Već sam bila u nekoliko navrata rekla da je moja zarada u rasponu od dvije do pet mjesečnih plaća u hrvatskoj, s tim da jedan mjesec može biti dvije, a drugi mjesec šest, a treći nula. No, da se živjeti od YouTubea i Instagrama. S druge strane vani je situacija bajnija, mi kasnimo stoljeće za vanjskim svijetom i ono što kod njih vrijedi  0,25 kod nas je vrijedi 0,00025", iskrena je Nika.

Sponzori kontaktiraju nju, iako već sada ima lijep broj renomiranih tvrtki s kojima surađuje dugoročno. Priznaje nam da nije opsjednuta savršenstvom na društvenim mrežama pa se znala i snimati crvenog lica i s prištićima, no ponekad ipak popegla fotke.

"Ali ne do savršenstva jer baš ni to ne znam", dodaje.

Dodaje da ne planira budućnosti, jer sve što joj se dogodilo nije bilo planirano.

"Ide dok ide, kada stane, okrenut ću se nekoj drugoj platformi ili zanimaciji. Jako mi se počela sviđati gluma, možda se s time pozabavim, no u svakom slučaju mama mi pomaže da si utabam stazu za budućnost. Fakultet trenutno nije u planu,  još idem u srednju školu, no nikad ne reci nikad. Volim Hrvatsku i za sada nemam namjeru bilo kamo seliti, ipak su ovdje moji pratitelji", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.