Najveća kolonija lastavica u Zagrebu nalazi se u jednom konjičkom klubu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U Konjičkom klubu Hiperion na Maksimiru nalazi se najveća kolonija lastavica u Zagrebu.

 

Video: Matija Habljak/PIXSELL

Lastavice su gnijezda napravile u stajama u kojima žive i konji. S obzirom na to da se lastavice hrane insektima, konjima poprilično olakšavaju borbu s muhama, pa životinje žive u skladnom suživotu. "Konji ih se uopće ne boje, konj šeta, a ispred njega pet lastavica", ispričala je trenerica Mirjana Renard za Pixsell.

Nastanjuju sve kontinente

Lastavice nastanjuju sve kontinente osim Antarktika. Poznate su po dugačkim migracijama. Sele se iz Europe u Afriku u jesen i vraćaju se natrag u proljeće. Tijekom tih putovanja prelaze tisuće kilometara. Hrane se uglavnom insektima koje hvataju u letu. Ova prehrana čini ih važnima za kontrolu populacije insekata, uključujući komarce i druge štetnike.

Grade gnijezda od blata na zaštićenim mjestima kao što su staje, mostovi i zgrade. Ženka polaže 4-5 jaja, a oba roditelja sudjeluju u inkubaciji i hranjenju mladih.

Veoma su korisne za poljoprivredu zbog svoje uloge u kontroli štetnika. Međutim, suočavaju se s prijetnjama kao što su gubitak staništa i klimatske promjene. Zaštita njihovih staništa i smanjenje upotrebe pesticida ključni su za očuvanje populacije lastavica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.