VLADA je danas odlukom o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda, među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso, i to za više od 30 posto, u cilju očuvanja kupovne moći građana.
Od svega toga u fokusu se našlo mljeveno meso, za koje je danas utvrđena najviša cijena u iznosu od 32.99 kuna (4.38 eura) za kilogram, a za to je zaslužan Ljubo Jurčić, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji je još jednom odlučio dati kulinarski savjet naciji.
"Mogu se dodati različiti dodaci"
"Imamo različite proizvode koje jedu bogati, manje bogati, srednji sloj… Mljeveno meso je ukusno. Sada će se netko uvrijediti možda, ja nisam stručnjak, ali u njega se mogu dodati različiti dodaci koji se ne mogu dodati u cjelovito meso. Onda u 100 grama imamo 60 posto iskonskog mesa, a ostalo su puno jeftiniji dodaci", rekao je ekonomist.
Pa smo mi istražili što se sve to može s mljevenim mesom.
U nastavku imamo 35 recepata u kojima je mljeveno meso u glavnoj ulozi - od punjene paprike i sarme za koju sami možete ukiseliti kupus, preko chillija con carne i mazalica sve do pastirske pite i mesne štruce. I bez brige - "iskonsko meso" nismo razvodnili bilo kakvim "različitim dodacima". Možda i Jurčiću pomognu ovi recepti jer su zaista dobri.