Nakon što su zagrebački dragovoljci tražili izgon pjevača, Bijelo dugme stiže u Arenu

Foto: Press

Bijelo dugme u subotu, 29. ožujka 2025. stiže u Arenu Zagreb u sklopu turneje Doživjeti stotu! kojom obilježava 50 godina karijere. Nakon rasprodanih koncerata u Puli i Splitu, nakon kojeg su Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara i Domovinski pokret tražili izgon pjevača Alena Islamovića iz Hrvatske zbog pjesme Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo, bend stiže i u Zagreb gdje će biti vrhunac njihove turneje.

>>Alen Islamović se oglasio: "Obratite se Goranu Bregoviću, ja sam samo zaposlenik"

>>Ostali samo dugmići: Bregina vrhunska mučka provokacija

>>Ovo s Bijelim dugmetom izaziva mučninu u mozgu

U Arenu Zagreb stiže "zlatna" postava benda koju čine Goran Bregović na gitari, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa kao vokali, Điđi Jankelić na bubnjevima, Zoran Redžić na basu te Ogi Radivojević na klavijaturama. S obzirom na to kako klavijaturisti Vlado Pravdić i Lazar Ristovski više nisu među živima, na klavijaturama će biti dugogodišnji Bregovićev suradnik Ogi Radivojević.

Bend ponovo nastupa nakon skoro 20 godina od posljednjih koncerata koje su održali 2005. u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu pred više od dvjesto tisuća gledatelja. U sklopu nove turneje svirat će u regiji i po svijetu, i to kroz dvije godine tijekom kojih bend planira održati 50 koncerata za 50 godina benda.

Bend osnovan 1974.

Bijelo dugme je osnovano 1974. u Sarajevu i aktivno djeluje sve do 1989. U tom kratkom razdoblju objavili su čak 15-ak albuma, što studijskih, što koncertnih, mnogobrojne singlove i nekoliko kompilacija različitih glazbenih utjecaja; od rocka i bluesa do folka i etna. Nedugo nakon osnutka sklapaju diskografski ugovor s izdavačkom kućom Jugoton i debitiraju singl-pločom Top / Ove ću noći naći blues (1974).

Treći singl s pjesmama Da sam pekar i Selma objavljuju iste godine i on predstavlja prijelomni trenutak njihove karijere. Obje ih pjesme izbacuju u prvi plan i predstavljaju istinski početak onog što će kasnije postati dugmemanija. Drugi album Šta bi dao da si na mom mjestu pretvara Bijelo dugme u pop-kulturni fenomen, ostvarujući rekordne naklade (više od 200 tisuća prodanih primjeraka) i donoseći prepoznatljive skladbe na razmeđi folka i rocka (Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac, Ne gledaj me tako i ne ljubi me više i dr.). 

Ulaznice za zagrebački koncert kreću u prodaju u srijedu, 16. listopada u 9 sati, a mogu se naći putem online Entrio sistema i na Entrio prodajnim fizičkim mjestima. Cijena ulaznica za parter je 25 eura, tribina gore 30 eura, tribina dolje 40 eura i VIP lože 100 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.