Naomi Campbell: Svjedok o "krvavom dijamantu"

BRITANSKI supermodel Naomi Campbell svjedočit će na suđenju bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru, piše ABC News.

Tužitelji smatraju da je Taylor manekenki poklonio vrijedni dijamant nakon večere koja je održana u Južnoj Africi 1977. Na toj su večeri prisustvovali i Nelson Mandela, Quincy Jones te Mia Farrow, koja bi također mogla biti pozvana da svjedoči.

Naomi Campbel darovan "krvavi dijamant"

Bivšem se liberijskom predsjedniku u Nizozemskoj sudi prema optužbi za silovanja, ubojstva, regrutiranje djece u vojsku, pružanje potpore pobunjenicima u Sierra Leoneu te prodaju oružja, odnosno njegovu razmjenu za vrijedne dijamante. Takvi se dijamanti nazivaju "krvavi" jer potječu iz područja koje kontroliraju frakcije koje nisu niti legitimne niti međunarodno priznate, a kojima se financiraju vojne akcije protiv legitimnih vlada.

Jedan je takav "krvavi dijamant" bivši vođa navodnio poklonio dugonogoj Britanki. Sporni je dijamant navodno Taylor uzeo prije puta kako bi ga mogao zamijeniti za oružje namijenjeno pobunjenicima u Sierra Leoneu.

"Naomi surađuje sa sudom koliko god može. Više od toga vam trenutno ne mogu reći", izjavio je za medije glasnogovornik manekenke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.