Neke države htjele su odustati od Eurosonga nekoliko minuta prije finala?

Foto: EPA

EBU je za dlaku izbjegao "eurovizijski skandal svih vremena" jer se navodno šest zemalja trebalo povući iz velikog finala 25 minuta prije početka emisije, javlja norveški portal VG, a prenosi najpoznatiji eurovizijski portal wiwibloggs. 

Naime, EBU je navodno u zadnjim trenucima pred finale izbjegao kaos zahvaljujući kriznim pregovorima. VG piše da je šest zemalja htjelo odustati od ovogodišnjeg Eurosonga, a one su: Švicarska, Norveška, Grčka, Portugal, Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo. To bi rezultiralo velikim finalom od 19 zemalja. 

Predstavnik Norveške: Raspravljali smo trebamo li se povući

Pojedini natjecatelji potvrdili su izvješće VG-a. Magnus Børmark, gitarist norveškog benda Gåte, potvrdio je da nije prisustvovao probi parade zastava na dan finala zbog hitnog sastanka s EBU-om. Na toj probi nedostajali su još Grkinja Maria Satti, irska predstavnica Bambie Thug i Švicarac Nemo. 

"Raspravljali smo do posljednje sekunde trebamo li se povući. Mnogi od nas reagirali su na to što je Izrael dobio priliku koristiti Euroviziju kao politički instrument", rekao je.

Magnus dodaje: "Naša zajednička točka je bila ta da nismo željeli sudjelovati na Eurosongu kako bi se to koristilo kao dio izraelske ratne propagande." 

"Činilo se kao da postoji jedan skup pravila za Izrael, a drugi za ostale", rekao je Magnus. "Nešto nije u redu kad to doživiš. Umjetnici ne bi trebali imati krizni sastanak s EBU-om", kaže on.

Švedske novine Aftonbladet kažu da je "cijeli posljednji dan postao jedan dugi krizni sastanak" za EBU i televizijsku kuću domaćina SVT. Nejasno je o čemu se pregovaralo i zašto je šest zemalja na kraju smatralo sudjelovanje prihvatljivim.

Grčka i Švicarska demantiraju te navode

Međutim, Švicarska i Grčka demantiraju te natpise. Govoreći za web stranicu Eurovisionfun, grčka televizija ERT je rekla: "Nikad nismo razgovarali niti razmatrali povlačenje iz natjecanja iz bilo kojeg razloga. Navodi su netočni barem kada je u pitanju Grčka."

Slično govori i šef švicarske delegacije Yves Schifferle. "Nije bilo rasprave da se delegacija Švicarske povuče iz natjecanja", rekao je za Blick. Zbog njegove izjave smatra da se da su pritisak na odustajanje vršili umjetnici, a ne delegacije. Kada su iz Spiegela Nemu upitali o povlačenju iz finala, odgovorio je: "Mislim da nema koristi u ovom trenutku govoriti o tome."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.