Nemojte zaboraviti one kojima sad najviše trebate

Foto: 123RF

STARIJE generacije najugroženija su skupina i trebamo ih zaštititi od pandemije. Osim bakama, djedovima i ostalim starijim članovima obitelji, moramo pomoći i starijim susjedima te poznanicima koji možda nemaju nikoga tko bi im pomogao u trenutnoj situaciji. Pomozimo im kako ne bi uopće izlazili iz svojih kuća i stanova ili kako bi to sveli na minimum. Evo što sve možemo učiniti.

Nabavimo namirnice i pekarske proizvode za njih. Kada obavljamo kupovinu za sebe i svoju obitelj, uzeti nekoliko namirnica više sigurno nije problem. Ako u našoj blizini nema trgovina, danas je većina trgovina svoju ponudu preselila online pa im možete sve potrebno nabaviti i na taj način.

Redovi ispred ljekarni ovih su dana dugi, stoga starijima donesite sve što im je potrebno od lijekova. Također, kad god ste u mogućnosti, ustupite starijim osobama svoje mjesto u redu ispred trgovina, ljekarni i pekarnica.

Tržnice su također mjesta na kojima se stvaraju redovi pa svojim susjedima možete pomoći s nabavom svježeg voća i povrća jednom tjedno.

Plaćanje računa naše bake i djedovi najčešće obavljaju fizički, no sad je važno da im objasnimo da ovo nije vrijeme za to. Preuzmite račune od njih i platite ih online.

Cijela ova situacija im teško pada i osjećaju se usamljeno pa izdvojite određeno vrijeme i razgovarajte s njima. Nazovite ih i pitajte kako su, a sa susjedima možete malo porazgovarati na preporučenoj distanci. Također, svoje susjede u zgradi možete i razveseliti novim štivom za čitanje pa im ispred vrata možete ostaviti današnje novine ili neku dobru knjigu koja vama stoji na polici već godinama.

Ako vaše bake i djedovi ili susjedi imaju psa, ponudite se da ga prošećete kad god ste u mogućnosti.

Želite li se priključiti i pomoći starijima i šire od mjesta svog boravka, priključite se Facebook grupi Jedni za druge i pomozite najugroženijima.

Kako najbolje iskoristiti vrijeme tijekom pandemije pogledajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.