Nevjerojatna snimka iz NP-a Sjeverni Velebit: "Dolazak Borisa"

Video: NP Sjeverni Velebit/Adam Rukavina

Na profilu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit osvanuo je video dolaska ciklone Boris na prijevoj Alan.

"Dolazak Borisa na Alan!" stoji u opisu videa koji je snimio Adam Rukavina. Snimka prikazuje spuštanje olujnih oblaka niz planinu. "Baš je neki čupav, zarastao taj Boris", "Wow", "Prekrasno", komentirali su pratitelji.

 

Inače, Alan sa širom okolicom područje je prostranih planinskih travnjaka, duliba i padeža iznad kojih se uzdižu slikoviti vrhovi. Veliki Alan (1414 m n.v.) jedan je od značajnijih velebitskih prijevoja. Njime prolazi poprečna velebitska cesta koja spaja Liku s morem. Smještena podno vrha Alančić uz sam rub šume, odmah uz prilaznu cestu nalazi se i Planinarska kuća Alan. S Alana se pruža prekrasan pogled na more i otoke.

Boris donio zahlađenje

Ciklona Boris donijela je zahlađenje u Europu. Središnja Europa priprema se za najgore poplave zadnjih desetljeća zbog prolaska Borisa, što se očekuje ovaj vikend. Prema češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po četvornom metru u iduća četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Prema austrijskoj televiziji ORF, vodostaj Dunava mogao bi narasti do razina koje nisu viđene pet do deset godina. S premještanjem hladnog vala nad Europom prema istoku pao je i prvi snijeg. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.