Njegovi zločini inspirirali kultne horore, stiže i Netflixova serija. Tko je Ed Gein?

Foto: Profimedia/EPA

Nakon uspješne prve sezone Netflixove serije Monsters (Čudovišta), u kojoj je tema bio serijski ubojica Jeffrey Dahmer, te velike popularnosti koju je stekla druga sezona, u kojoj se govorilo o slučaju braće Lylea i Erika Menendeza, autor serije Ryan Murphy najavio je i treću sezonu.

>> Prije 30 godina ubili roditelje. Nakon Netflixove serije mogli bi na slobodu

Treća sezona fokusirat će se na Eda Geina. Glavni lik Eda glumi Charlie Hunnam, Edovu majku Augustu utjelovila je Laurie Metcalf, Alfreda Hitchcocka glumi Tom Hollander, a ulogu Alme Hitchcock dobila je Olivia Williams. S obzirom na to da je Gein poslužio kao jedna od inspiracija za Normana Batesa i Hitchcockov film Psiho, čini se da će treća sezona Netflixove hit serije istražiti kako su Geinovi zločini utjecali na spomenuti film i roman po kojemu je Psiho snimljen. 

Charlie Hunnam

Oprez! Tekst bi nekima mogao biti uznemirujuć

Tko je Ed Gein?

Edovi su zločini bili inspiracija za horor filmove - Psiho, Kad jaganjci utihnu i Teksaški masakr motornom pilom. Gein je postao zloglasan 1950-ih kada su vlasti otkrile da ne samo da je ubio više ljudi već je i ekshumirao leševe s lokalnih groblja u blizini svoje kuće te je od ljudskih ostataka napravio predmete za kućanstvo, suvenire i odjeću.

No, krenimo redom...

Ed, punog imena Edward Theodore Gein, jedan je od najozloglašenijih američkih serijskih ubojica. Poznat je i kao "mesar iz Plainfielda". Rođen je 1906. i živio je u Wisconsinu. Bio je poznat kao "rezač tijela", ali je u svojoj zločinačkoj povijesti imao samo dva potvrđena ubojstva, iako je nekoliko puta bio osumnjičen. Ono što najviše šokira je bizarna i uznemirujuća priroda njegovih zločina.

Otkriveni mučni detalji njegovih zločina

Harold Schechter, povjesničar zločina i autor knjige o Geinu, otkrio je mučne detalje o Edovim zločinima. 

"Njegov je motiv bio pokušaj rekonstruiranja vlastite majke. Iskopavao je tijela tih sredovječnih žena u zajednicama koje su ga okruživale i donosio je tijela u svoju seosku kuću. Od njihovih je dijelova tijela izrađivao različite kućanske predmete, a od kože si je napravio 'odijelo' koje je nosio i pretvarao se da je vlastita majka", pojašnjava. 

Za njegove zločine javnost je doznala 1957. Priznao je ubojstva dvije žene: vlasnice taverne Mary Hogan 1954. i vlasnice željezarije Bernice Worden 1957. Gein je prvotno proglašen nesposobnim za suđenje i zatvoren u ustanovu za mentalno zdravlje.

Do 1968. postao je sposoban za suđenje te je proglašen krivim za ubojstvo Bernice Worden, ali je isto tako bio neuračunljiv, pa je zadržan u psihijatrijskoj ustanovi. Ostatak života proveo je u psihijatrijskim ustanovama u Wisconsinu, a umro je od raka pluća 1984. u dobi od 77 godina.

Dok je pisao knjigu, Schechter je intervjuirao njegove susjede. "U osnovi većina ga je smatrala ne baš seoskim idiotom, već više šašavim usamljenim tipom. Znao je čuvati djecu svojih susjeda. Smatrali su ga lokalnim čudakom koji im se činio bezopasnim. Očito nitko nije mogao ni zamisliti što se zapravo događalo iza zatvorenih vrata, jer je to što je on radio prilično nezamislivo", objašnjava Schechter.

Kako je Ed postao serijski ubojica?

Vratimo se na Edov rani život. Edovi roditelji bili su George Philip Gein i Augusta Wilhelmine Gein. Augusta je bila jako religiozna, često je propovijedala Edu i njegovom bratu Henryju o nemoralnosti svijeta, zlu pića, promiskuitetnim ženama te im je svako poslijepodne čitala Bibliju, uglavnom otkrivenja koja se tiču smrti, ubojstva i božanske odmazde. Ed ju je idolizirao i postao je opsjednut njom. 

Ed Gein

Augusta je mrzila svog muža, alkoholičara koji nije mogao zadržati posao. Za života je radio kao stolar, kožar i prodavač osiguranja. Bio je vlasnik lokalne trgovine, ali ju je prodao i preselio se s obitelji na farmu u Plainfield. Augusta je iskoristila to što je farma bila uglavnom izolirana od ostatka mjesta te je odbijala primiti goste u kuću kako ne bi utjecali na njene sinove.

Ed je napustio farmu jer je morao pohađati školu, ali je slobodno vrijeme trošio na farmerske poslove. Bio je sramežljiv, a majka ga je kažnjavala kad god bi se pokušao s nekim sprijateljiti, kažu poznanici. 

Smrt oca, majke i brata

U travnju 1940. umro je George Gein od zatajenja srca. Ed i njegov brat Henry počeli su raditi povremene poslove po gradu kako bi pokrili životne troškove. Dok su obojica radili kao majstori, Ed je također često čuvao djecu susjedima. Uživao je u čuvanju djece, činilo se da se lakše povezuje s djecom nego s odraslima.

Četiri godine nakon smrti oca Ed je palio močvarno raslinje na imanju, ali je vatra izmakla kontroli. Lokalni vatrogasci ugasili su požar, ali kada su otišli, Ed je shvatio da nema Henryja. Naposljetku, Henryjevo tijelo je pronađeno, ali se činilo da nije zadobio opekotine ili bilo kakve ozljede od požara, već je došlo do zatajenja srca.

Kasnije je otkriveno da je Henry imao modrice po glavi, ali je policija odbacila mogućnost ubojstva. Naposljetku je mrtvozornik službeno naveo gušenje kao uzrok smrti, ali su vlasti odlučile da je to bio nesretan slučaj, pa službena istraga i obdukcija nisu provedene. Nakon što je Ed uhićen zbog drugog ubojstva otvorila se mogućnost da je kriv i za Henryjevu smrt, ali nikad nije dokazano. 

Nakon Henryjeve smrti Ed i Augusta su ostali sami. Augusta je preživjela moždani udar nakon smrti mlađeg sina, pa se Ed brinuo o njoj. Tijekom 1945. godine Ed i Augusta posjetili su čovjeka po imenu Smith. Augusta je svjedočila kako je Smith nasmrt pretukao psa, ali ju je više uznemirio prizor što je žena, koja nije bila u braku sa Smithom, izašla iz njegove kuće. Augusta je tu ženu nazvala "Smithovom bludnicom" i rekla Edu da ona nema što tražiti kod Smitha jer nisu vjenčani. Nakon toga je doživjela drugi moždani udar. 

Zdravlje joj se nakon drugog moždanog udara naglo pogoršalo i umrla je u prosincu 1945. godine. Ed je bio shrvan jer je, kako je napisao Schechter, "izgubio jedinog prijatelja i jedinu pravu ljubav" te je "ostao apsolutno sam na svijetu". 

Nakon što mu je cijela obitelj umrla Ed je ostao raditi na farmi i zarađivao je na povremenim poslovima po mjestu. Tada se počeo zanimati za čitanje priča, posebno onih o kanibalima i zločinima. 

Edovi zločini promijenili žanr horora

Harold Schechter rekao je u intervjuu za The Post da su do Hitchcockova Psiha 1960. čudovišta u hororima bila "s drugih mjesta", odnosno "istočnoeuropska čudovišta poput Drakule i Frankensteina ili Wolfmana ili čudovišta iz svemira".

Schechter kaže da je Norman Bates, lik u Psihu koji je utjelovio Anthony Perkins, bio prvo stvarno američko čudovište koje je transformiralo žanr. "Gein je neka vrsta temeljne figure u povijesti horora jer je poslužio kao inspiracija za Psiho", tvrdi Schechter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.