Norveška drama osvojila nagradu publike Festivala tolerancije u Zadru

Foto: Press

Norveška drama Ljubavi Lilje Ingolfsdottir izabrana je prema glasanju publike za najbolji film 18. Festivala tolerancije koji se nakon niza zagrebačkih izdanja ove godine prvi put održao u Zadru.

Riječ je o filmu koji tematizira zamršen bračni odnos i bavi se psihološki nabijenim situacijama koje se reflektiraju i na ostale dijelove života, jednom od njih 28 prikazanih u selekciji Snježane Tribuson i Boška Picule, te produkciji civilnih organizacija Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba te Centra nezavisne kulture Zadar (Kino Zona).

Festival privukao 1150 posjetitelja

Festival je od 26. do 29. rujna privukao 1150 posjetitelja, a filmovi prikazani pred novom publikom, koju tek gradi u Zadru, fokusirali su se na izazove današnjice, emocije i situacije o kojima je teško govoriti ili ih u potpunosti razumjeti, priopćili su organizatori.

Prikazani su, među ostalim, dokumentarac Šećerna trska, nagrađen na Sundance Film Festivalu i nominiran za Oscara, nagrađivana znanstveno-fantastična avanturistička alegorija Životinjsko kraljevstvo, hrvatski kratkometražni Žarko razmazit ćeš dite, a festival je zatvoren filmom Sve će biti u redu.

Jutarnje edukacijske programe posjetilo je više od 300 učenika i profesora zadarskih srednjih škola, a film Jedan život i svjedočanstvo Vesne Domany Hardy, preživjele Holokaust, omogućili su im da bolje razumiju tragedije Holokausta.

Film Sirena i rasprava s Nagham Oufan iz Sirije, Monikom Čavlović, savjetnicom iz Ureda pučke pravobraniteljice te Fani Marinović, koordinatoricom projekta Izgradnja društva dobrodošlice iz Volonterskog centra iz Zadra, pokazali su izazove s kojima se suočavaju djeca izbjeglice. 

Drugi Tolerance talk bavio se važnom temom

Na Tolerance talk raspravi Nada daleko od kuće također se govorilo problemima izbjeglica i migranata u novim sredinama, naglašavajući razlike u iskustvima ovisno o vrsti migracije, ali i zajedničke poteškoće poput jezične barijere, predrasuda i nesigurnih radnih uvjeta. 

Drugi Tolerance talk Tolerancija i mir, to je moj đir bavio se iznimno važnom temom vršnjačkog nasilja i naglasio kako je problem nasilja više prisutan na društvenim mrežama nego na školskim hodnicima. 

Na Festival Marketu govorilo se o temama obrađenima kroz filmove Otok nade i Nebo iznad Zenice, a u sklopu marketa svoj rad i djelovanje predstavili su Salaam Film Festival i RAFF – Rab Film Festival. 

Direktori festivala zahvalili svima

Direktori Festivala tolerancije Zadar Nataša Popović i Andrej Fric rekli su kako je prva godina festivala u Zadru iza njih, a pozitivno iskustvo i podrška na koju su naišli, posebno od publike, potakla ih je da odmah počnu pripremu novog izdanja u 2025. u partnersko-prijateljskom ozračju.

"Svatko od nas nosi neki talent, a kada se talenti udruže, potencijal eksponencijalno raste, stoga nakon prve godine pozivamo sve organizacije i pojedince koji žele razvijati program budućih Festivala tolerancije neka nam se jave. Hvala svima koji su ove godine bili uz nas", poručili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.