NIJE tajna da je grašak zdrava namirnica, za kojom mnogi svakodnevno posežu, a zbog visokih prinosa, dostupnosti i niske cijene proizvodnje grašak se nametnuo i kao dobar izvor komercijalnih proteina u prahu. Koje su prednosti ove namirnice te kako pozitivno utječe na naš organizam objasnila je mag. nutr. Mirja Zupčić.
Glavne prednosti graška kao izvora proteina, ako ga uspoređujemo sa sojom, su dobra nutritivna vrijednost te činjenica da se genetski ne modificira i nije alergen. Ta svojstva osiguravaju da proizvodi od proteina graška mogu nositi oznaku "clean label".
"Clean label" su proizvodi koji sadrže manje sastojaka, no sastojci su visokokvalitetni, ne sadrže šećer i umjetna sladila ni alergene. Drugim riječima, potrošači proizvode s oznakom "clean label" percipiraju kao zdrave.
Proteine graška možemo konzumirati kao i druge dobro poznate proteine u prahu, razmućene u vodi, soku ili u voćnom frapeu. No, oni se mogu naći i u sklopu mnogih prehrambenih proizvoda kao funkcionalni sastojak za povećanje nutritivne vrijednosti i teksture proizvoda, poput grickalica, zamjena za meso i vegetarijanskih kobasica, keksa i tjestenine.
Jesu li proteini graška zdravi?
U mnogim znanstvenim istraživanjima proteini graška su prilično hvaljeni. Zabilježena su njihova antioksidativna i protuupalna svojstva te sposobnost snižavanja krvnog tlaka i kolesterola, kao i pozitivan utjecaj na aktivnost bakterija u našim crijevima. Te činjenice ukazuju na to da bi redoviti unos proteina graška mogao smanjiti rizik od određenih bolesti i djelovati blagotvorno na zdravlje.
Proteini graška sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina te su dobar izvor aminokiselina razgranatih lanaca koje potiču rast mišićne mase. Istraživanja pokazuju da su proteini graška jednako učinkoviti u povećanju mišićne mase kao i proteini sirutke, kada se kombiniraju s tjelovježbom. Također, proteini graška sadrže i impresivnu količinu željeza. U jednom serviranju sadrže više od 5 mg željeza, što je gotovo 40% preporučenog dnevnog unosa. No, valja imati na umu da je željezo iz biljnih izvora slabije iskoristivo od željeza životinjskog porijekla, a za bolju iskoristivost željeza proteine graška valja kombinirati s namirnicama bogatim vitaminom C.
Kako proteine graška uklopiti u prehranu?
Proteini graška izvrstan su izbor za sve one koji žele povećati količinu proteina u prehrani. Kvalitetan su i lakoprobavljiv izvor proteina koji povećavaju osjećaj sitosti te su odličan izbor za osobe koje nastoje izgubiti višak kilograma. Mogu se konzumirati nakon tjelovježbe kako bi pomogli povećati mišićnu masu. Iako se proteini najčešće konzumiraju razmućeni u vodi, soku ili frapeu, proteini se mogu dodavati u jutarnju kašu sa žitaricama, domaća tijesta, muffine ili kolače, a mogu se i smrznuti pa konzumirati kao sladoled uz dodatak sastojaka po izboru poput voća, kikiriki maslaca i čokolade.