Foto: Index
ADVENT Advent u Zagrebu nešto je što ne biste smjeli propustiti. Ako to već niste učinili preostalo je još vrlo malo i krajnje je vrijeme da i sami postanete dijelom priče (ili u ovom slučaju bajke) o kojoj su se svi raspisali.
Odlučili smo, stoga, malo prošetati štandovima, vidjeti što se nudi, što je najbolje prolazilo i što ne biste smjeli propustiti. Stoga, ovo je posljednji poziv i svojevrsni vodič da što kvalitetnije potrošite svoj teško stečeni novac.
Ako još niste, pogledajte najbolju ponudu na Tomislavcu i Zrinjevcu.
Koja je priča sa Šmekerajem?
I dok Tomislavac i Zrinjevac bez trunke patetike izgledaju apsolutno predivno i razlog su zbog kojeg o svemu pričamo u superlativima i kao bajci, dio oko trga Bana Josipa Jelačića naglasak je stavio na klopu.
Na prvi pogled mnogo se toga, gledamo li općenito, i dalje svodi na nekoliko vrsta kobasica, fritule i kuhano vino. I to je samo po sebi izvrsno i možete pronaći odličnih stvari, ali trudit ćemo se naglasak staviti na druge stvari jer ima tu još mnogo toga što biste trebali isprobati.
Da odmah na početku riješimo ono o čemu se dosta pisalo i oko čega postoji veliki hype. Naravno, radi se o Šmekeraju u Gajevoj, a ako niste sigurni o kojem je štandu riječ, samo potražite onaj do kojeg je teško doći. Dakle, odlučili smo provjeriti radi li se samo uspješnoj reklami ili nečem drugom. Oktkrili smo ovo - redovi su neizdrživi, ali zapravo se radi o zanimljivim okusima iako je, da ne pretjerujemo, riječ o najobičnijem corndogu (ili corncheeseu). No, imaju i zanimljiv ostatak ponude (svinjetinu i ramstek), a i kuhano vino je na dobrom glasu.
Veliki okršaj fritula!
Što se fritula tiče, nismo se mogli odlučiti i odluka je bila zaista teška.
Prvog su nas dana oduševile one iz Tete Fritulice (Bogovićeva), a drugi dan one iz Bar 45 (Zrinjevac). Da vam pomognemo, ako volite malo tvrđe i hrskavije, Teta fritula je za vas, a ako ste za mekšu kombinaciju, Bar 45 je vaša priča. U našem slučaju, odluka je na kraju ipak pala na Bar 45.
Doduše, problem fritula je i problem ostatka ponude, u jednoj večeri nema šanse da isprobate i dio onoga što se nudi pa se pripremite za nekoliko dana ophodnje štandova.
Kao što smo već rekli, ponuda rakije i ostalih cuga i ove je godine izvrsna, a isprobali smo i likere od konoplje iz Vutre, ne samo zbog hipsterskog dizajna koji nam se svidio već i zbog bogate ponude različitih okusa. Ljubitelji rakije trebali bi posjetiti štand Apotequa gdje za samo 10 kuna mogu probati odlične rakije.
Čuli smo i dobre stvari o Adventskoj 10-ki (spoj Petrićeve i Deželićeve) i mnogi pričaju o njihovom specijalitetu - pulled pork.
Mr. Gulash u Gajevoj je rješenje za sve one u potrazi za nečim što mogu jesti žlicom iako nam je cifra bila možda malo paprena. No, nije da vas gulaši i juhe napadaju sa svake strane.
Ako vam treba još jedan razlog da prošećete adventom, ostavljamo vas uz ove prizore iz Gajeve.