Ocjena svih izvedbi s koncerta za Olivera

Foto/Screenshot: Zvonimir Barisin/PIXSELL/Youtube

Već sam opisao kako je neprevaziđeni Oliver Dragojević postao bankomat za ovu najdosadniju kastu hrvatskih glazbenika koji se vuku od showa do showa i namiču novac poreznih obveznika:

>>Je li pokojni Oliver postao bankomat?

Da vidimo kako to izgleda na velikom koncertu Trag u beskraju u prijenosu HRT-a, izvedbu po izvedbu.

Ante Gelo orkestar: medley Oliverovih pjesama

Benigna izvedba koju nosi samo inherentna sentimentalnost, ali to dolazi s pjesmama, ne sa ziheraškim aranžmanom ili Antom Gelom koji traži trzalicu na 4:14 jer se malo zajebucnuo u procjeni.

2/10

Petar Grašo - Cesarica

Naravno da upisujem bod samim tim što ne moramo slušati Matiju Cveka kako časti ovu veliku pjesmu svojim vokalom, koji nema veze s njenim karakterom. Grašo je nakon Oliverove smrti briljantno izveo Dva put san umra na A strani, u najboljem trenutku tog gerijatrijskog showa i zbog toga mu opraštam nenadahnutu izvedbu ovdje. Oliver je za odličnog izvođača Grašu uvijek bio nedostižan, a u trenucima poput "dolazin u njene dvore" bude posebno jasno koliko nijanse znače.

6/10

Petar Grašo - Dva put san umra

Opa! Grašin glas je adekvatan, iako slabiji nego na spomenutoj izvedbi s A strane, ali orkestar ovdje znatno slabije prati dinamiku, pogotovo u prvom dizanju na "nisan ja za te", gdje Grašo ostane potpuno sam i napušten - ne mislim to nimalo pjesnički. Ovu vrhunsku bitlsovsku baladu u izvedbi Graše, koji je rođen za takve pjesme, mogu pokvariti samo bezbrojni Instagram storijaši u publici.

7/10

Petar Grašo - Imala je lijepu rupicu na bradi / Moje prvo pijanstvo

Malo umorno, ali školski, kao i uvijek kad Grašo pjeva rokenrol pjesme. Sve skupa zasad stvarno nije loše!

8/10

Reklamni blok - 4 minute

Kakav nastavak simfonije! Četiri minute reklama! Kad gledatelji već ne mogu izmusti svu vrijednost Oliverovog brenda u svrhu večernje zabave, pa nek bar HRT muze k’o da nema pretplate! Nakon bloka Duško najavljuje, mikrofon prekida, atmosfera je na visini!

10/10

Petar Grašo i Jelena Rozga - Navika

Grašo očigledno nije čuo za dobru staru "svakog gosta tri pjesme dosta", ali možda i bolje. Sjetimo se koliko megazvijezda s HRT-ovih karaoke showova je moglo dobiti svoje mjesto umjesto njega! Ovdje također ništa nova (no pun intended), prvoklasna Jelena klasično dominira cijelim planetom kad zapjeva u ime svih alfa ženki na dalmatinski način, a Grašo nastavlja glumiti Olivera skoro pa dobro. Ne zamjeram mu što ne uspijeva.

10/10

Jelena Rozga - Našoj ljubavi je kraj

Kad Putin odluči da mu se više ne da i baci atomsku bombu, jedino što će ostati iza nje bit će žohari i izvođačke kompetencije Jelene Rozge.

11/10

Martin Kosovec - Ne mogu ti reći

Duško Ćurlić ga je uspješno najavio ispred zahrđale velolučke ograde, a on je odradio karakteristično ziheraški i jednodimenzionalno, oslanjajući se na boju glasa i papir s tekstom. Siguran sam da se u tom momku krije nešto više od imitacije šlagera, ali zasad to ne pokazuje.

5/10

Martin Kosovec - Nocturno

Nakon čudnog predgovora mladog Kosovca koji zvuči kao da ga je Chat GPT napisao, odradio je intimnu izvedbu Nocturna jednako solidno i ziheraški kao i prošlu. Ne ide mi u glavu da izvođači pozvani na manifestaciju koja odaje počast Oliveru čitaju tekst s papira, ali dobro, gen Z, slabo pamćenje, deficit pažnje i sl.

4/10

Ante Gelo, Daniele di Bonaventura i Antonio Serrano - Ča je život vengo fantažija / Nadalina

Jako mi je smiješno što se naslov prve pjesme pojavi nakon što publika zapjeva, kao da u režiji nemaju pojma što se događa minutu-dvije. Simpatičan intermezzo da publika stigne napisati nešto inovativno na Instagram story.

3/10

Martin Kosovec i Zorica Kondža - Ključ života

Duško Ćurlić pazi da ne pogriješi imena gostiju, ali njemu lakše opraštam čitanje s papira nego izvođačima. Martin standardan kao i inače, a gđa Kondža ulijeće gluha za boje i tonove. Jedini zanimljiv trenutak je njihova kratka interakcija, koja podsjeća na komunikaciju Tife i Alena Islamovića u najgorim danima prikupljanja para na nostalgiji. Jako teško slušljivo, a ni gledljivost nije na visini.

2/10

Zorica Kondža - Što učinila si ti

Dobar podsjetnik na rokenrol dane domaćeg popa, kad Hrvatska nije nimalo zaostajala za svjetskim tekovinama, kao i na nekoć moćan vokal drage gđe Kondže. Kad je digla ruke i okrenula mikrofon publici, vjerujem da je kolektivno gledateljstvo predahnulo i ponadalo se. Kratkog vijeka, ali daj što daš. Režiji je opet trebalo više od pola pjesme da shvate o kojoj se pjesmi radi. Sve zajedno dosta zabavno, ali ne iz pravih razloga!

2/10

Zorica Kondža - Moj lipi anđele

Najgore je što se kroz cijelu izvedbu jasno čuje da se radi o izvođačici koja i dalje u sebi ima sve one suptilnosti i znanja koji su od nje učinili zvijezdu, ali iz tko zna kojeg razloga to jednostavno ne izlazi, a promašuje se sve što se promašiti može. Ipak bilježim plus što jedan od ljepših Oliverovih sentiša ne pjeva all star ekipa A strane.

3/10

Reklamni blok od - ne zajebavam se - 6 minuta

10/10

Zorica Kondža i Giuliano - Ti si moj san

Duško je sve crveniji i crveniji, gđa Kondža lupka u mikrofon, a Giuliano traži njenu pažnju jer ipak pokušava pjevati duet dok ona skreće pogled ne bi li lakše pogodila ton. Ne uspijevaju ni u čemu, ovo zvuči gore nego išta dosad. Vidno iznerviran Giuliano tuguje što je upao u ovakvu kombinaciju dok gđa Kondža ignorira sve ljestvice poznate čovjeku. Šteta za Giuliana, koji je izvanredan i prekaljen vokal, nije zaslužio ovakav tretman ništa više nego ova pjesma.

1/10

Giuliano - Dženi

Jako mi je zabavno što Giuliano na početku pjesme kaže "drama". On je sjajan izbor za ovu pjesmu jer sve dobre strane iskusnog i klasičnog rokerskog vokala dolaze do izražaja ovdje. Ton majstor je usrao na prvom refrenu i uništio emocionalni udarac na tom važnom mjestu, ali izvedba je više nego solidna.

6/10

Giuliano - Bez tebe

"Mene su zamolili da nešto kažem dok se pripremi sljedeća pisma, ja jedino mogu reć ekipi s HRT-a da spremi onaj BIP. Oliver mi je reka: mali, ne pizdi, kompliciraš, triba jednostavno!" Kao što rekoh, najšarmantniji i najdostojniji izvođač večeri. Predgovor je dobar, a interpretacija je i uz par promašenih trenutaka suverena i ne oslanja se na imitaciju Olivera. Naslov pjesme opet dolazi na drugom refrenu, prezabavan testament tome da HRT baš ništa ne zna odraditi kako treba.

8/10

Roko Blažević - Galeb i ja

Roka sam jedva prepoznao bez krila, a čudi me da su baš njemu dali zadatak pjevanja ove izvanredne pjesme. Otpjevao ju je baš kako bih i očekivao: školski, apsolutno savršeno za okretanje maksimalnog broja stolica u bilo kojem talent showu. Kao i svi novovalni vokali koji su odgojeni na karaoke showovima, super je, točan i uredan te se baš nikako ne izdvaja karakterom od zaista mnogobrojnih kolega.

0/10 ili 10/10, svejedno

Roko Blažević - Ča će mi Copacabana

-||-

0/10 ili 10/10, svejedno

Ante Gelo orkestar i Antonio Serrano - Molitva za Magdalenu

Dobra prilika da HRT pokaže svoje kamermanske vještine, a pogotovo u ovoj neugodnoj dvominutnoj pauzi nakon pjesme, koju provodimo uz urlike publike. Može li mi netko iz režije javiti jesu li snimanje sami radili ili to ide pod stavku slavnih vanjskih tehničkih usluga?

2/10

Dalmatino - Ditelina s čet’ri lista

Jedna od najvećih pjesama popularne koncertne atrakcije Dalmatino popraćena je HRT-ovim neprekinutim kadrom koji neobjašnjivo pokriva sve, od pučke učione preko brodova pa do pozornice, iz nekog čudnog kuta. Morate vidjeti da biste vjerovali, traje skoro dvije minute, ali čini se kao vječnost, kao da je netko u režiji zaboravio da je završila pauza. Što se tiče izvedbe, standardno iskusan nastup Dalmatina koji najbolje opisuje ekstatičan izraz lica Ive Jagnjića kad publika otpjeva kraj refrena:

Kako ono ide? Ako dugo gledaš u ponor, ponor će pogledati u tebe?

5/10

Dalmatino - Dođi noćas u moj san

Uvjerljiv i prepoznatljiv seljački vokal frontmena ovdje pokazuje svu svoju moć. Jagnjić je savršen katalizator za ovaj nasilni "ti si moja sudbina" usklik, rijetki su pjevači koji od nježnih rečenica o predaji ljubavi mogu napraviti nešto što zvuči kao iskrcavanje u Normandiji. Zanimljivo, šarmantno i ljuto. Super!

8/10

Tomislav Bralić i klapa Intrade - Škrinja ljubavi

Prvak dalmatinske turističke pisme Tomislav Blaka-Blaka Bralić pouzdano odrađuje još jedan nastup za Croatia full of life promotivni filmić.

2/10

Tomislav Bralić i klapa Intrade - Tko sam ja da ti sudim

Srećom, jedan od najvećih domaćih pop hitova pjevao je baš Oliver. Braliću publika jede iz ruke, a on vidno uživa u pažnji i autoritetu. Ne bi me čudilo da ga ovaj nastup inspirira za neku predsjedničku kandidaturicu.

3/10

Tomislav Bralić i klapa Intrade - Kad mi dođeš ti

Ako nisam dosad bio siguran da bi Blaka-Blaka bio fantastičan predsjednik, prva strofa me uvjerila u to. Stihove prve strofe izgovara užurbanošću mokrog bernardinca koji pokušava skinuti vlagu sa sebe:

Pada noć! Puna strepnje! Nema te! Tu kraj mene! A trebam te! Kao pjesnik! Svoju bol!

Tko mu ne bi povjerovao?

10/10

Skoro svi - Oprosti mi pape

Svi su na nogama, baklje se bacaju, lepeze rade, ajfoni bljeskaju (samo prednja kamera), HRT ponosno prikazuje i Oliverovu suprugu Vesnu kako u oblaku dima s prekriženim rukama daje legitimitet ovoj izvanrednoj prilici za prikupljanje sponzora. Duško Ćurlić je crven i ekstatičan, traži pljesak svim gledateljima prijenosa HRT-a, Roko i gđa Kondža imaju izuzetno neugodnu interakciju nakon što ga je potonja uskratila za mikrofon, a naš budući predsjednik Tomislav Blaka-Blaka Bralić predvodi posljednju izvedbu večeri: Oprosti mi pape, za koju su se skoro svi izvođači vratili na pozornicu iz nekog razloga. Blaka pjeva, ostatak se pristojno njiše, a Petar Grašo i Jelena Rozga su bili dovoljno pametni da uteknu na vrijeme.

3/10

Ovo je zadnji kadar prije neugodne i drmusave kamere koja ne zna što točno ciljati, a sve - naravno - završi mutnim kadrom mora i brojnih pokrovitelja.

Prošla je još jedna prilika za zaradu na pokojnom Oliveru, vidimo se dogodine!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.