Od nule do vrha: Priča o skijalištu iz susjedstva koje sada privlači tisuće turista

Foto: Mountain resort Kope

Sadržaj nastao u suradnji s: Mountain resort Kope

U SUSJEDSTVU postoji skijalište na kojem se organiziraju tulumi, servira domaća hrana i na kojem gosti po tri dana ne vade skije iz auta zbog popratnog sadržaja i bogate ponude. To skijalište u početku je bila obična planina za koju nitko nije mogao vjerovati da će postati odredištem turista iz svih krajeva svijeta. Riječ je o Mountain resortu Kope. 

Resort Kope danas je jedno od najrazvijenijih skijališta u Sloveniji. Najveći broj turista dolazi iz Austrije, Švicarske, Italije, ali i Hrvatske. Zbog svoje raznolikosti sadržaja, ovaj resort okuplja i one iz drugih krajeva svijeta. Razvoj ovog resorta počeo je još sedamdesetih godina, a direktor Boštjan Paradiž prisjetio se kako je stanje resorta na početku izgledalo.

Prema njegovim riječima, resort su u prošlosti prepoznali uglavnom lokalno stanovništvo i sportaši. No imao je viziju o tome kako izgraditi najmoderniji ski resort na tlu Europe. Krenuo je u posao s partnerom Primožem Kotnikom i ispričao početke. 

"Kad smo tek krenuli, Primož je stao na čavao i raskrvario nogu. Ništa nije bilo razvijeno i, osim planine, ništa nije ličilo na to da bi se ovdje mogao otvoriti ski resort. Ja sam mu se nasmijao i rekao da svaki početak mora biti krvav. Da nisi stao na čavao, ne bi znao s čim se nosimo", kroz smijeh je prepričao Boštjan Paradiž. 

Foto: Mountain resort Kope 
Boštjan Paradiž (lijevo) i Primož Kotnik (desno) 

Nakon završetka studija, Paradiž je radio u Mariboru u raznim tvrtkama na organizacijama projekta, ali resort Kope za njega osobno imao je velik značaj. 

"Ja sam tu domaći. Skijao sam na toj planini još odmalena. Htio sam domaćem kraju ponuditi atraktivnu turističku ponudu. Najviše su nam pomogle investicije, za koje smatram da smo ih dobro uložili", priznao je Paradiž. 

Investicije koje Boštjan Paradiž spominje odnose se na 52 milijuna eura nepovratnih sredstava koje je Slovenija 2023. godine ustupila svim skijalištima, pa tako i resortu Kope. Pomoću tih sredstava, na resortu Kope izgrađene su dvije žičare s dva četverosjeda, ali i najveće noćno skijalište. U sklopu investicija izgrađen je i moderan ski lift, ali i parkiralište za kampere. Danas resort Kope ima četiri smještajne jedinice s modernom opremom, a pogodna je lokacija i za teambuildinge, skijanje, snowboarding te niz drugih aktivnosti. Naglasak u resortu stavlja se na udobnost, kako u smještajnom, tako i u sadržajnom smislu. 

13 staza na 80 hektara bez čekanja 

U resortu Kope trenutno se nalazi 13 staza, koje su rađene tako da na njima nema čekanja i stvaranja gužvi, što je još jedna od velikih prednosti prema riječima Baštjana Paradiža. 

"Na stazama u isto vrijeme može skijati 2500 ljudi bez da itko čeka i bez da se stvara gužva. Sve je lijepo osvijetljeno, a nemamo ni problem kada nema snijega. Imamo jak sustav zadržavanja snijega i čim ga nedostaje, odmah ga stvaramo", ukratko je pojasnio sustav funkcioniranja Boštjan Paradiž. 

U resort je 2020. godine investirano 15 milijuna eura. Cilj je bila protočnost na skijalištu, što znači da ni na žičarama, ali ni drugim sadržajima nema čekanja i stvaranja gužvi. Tijekom sezone, garantirano je 100 dana snijega. 

Staze se sveukupno protežu na 80 hektara površine, a kvalitetu staza prepoznaju turisti, od kojih su im najdraži gosti, priznaje Paradiž, Hrvati. 

"Kao što mi volimo ići u Hrvatsku na more, tako Hrvati vole doći kod nas. Najdraži su nam gosti zbog mentaliteta jer, iako smo druge države, najbliži smo po razmišljanju", smatra Paradiž. 

Da se doista prepoznaje kvaliteta resorta potvrđuju i brojke, koje govore da je posjećenost u slovenskim skijalištima porasla za 5 do 10 posto, a Kope se nalazi među najposjećenijima. Boštjan Paradiž cijeni i druga skijališta u susjedstvu, ali skromno komentira da je formula uspjeha ovakvog resorta to što na poziciji "moraš imati luđaka koji ne želi stati", kako sebe opisuje. 

Foto: Mountain resort Kope 

"Dobra atmosfera je ključ" 

Na pitanje po čemu se resort Kope razlikuje od svih ostalih dostupnih skijališta, Boštjan Paradiž jasno odgovara da je ključ u atmosferi. 

Foto: Mountain resort Kope 

"Na resortu se nalazi Grmoškov dom. Iako je kategoriziran kao planinarski dom, unaprijedili smo ga do razine hotela od 4 zvjezdice. Svaka soba moderno je opremljena kao ski room, što znači da ima ormarić za skije, udoban smještaj i, ono najvažnije, popratni sadržaj", istaknuo je Paradiž. Grmoškov dom ima 49 soba i 150 ležajeva.

U prizemlju doma nalazi se poznata pivnica Holcer, koja je česta lokacija dobre glazbe i događaja. Osim toga, tu je i restoran Kope, za kojeg Paradiž tvrdi da se bazira na lokalnoj kuhinji po recepturi "naših baka". Domaća kuhinja i opuštena atmosfera ono je što privlači turiste. Sobe u ovom objektu sadrže dva ili četiri kreveta i opremljene su sadržajima poput vlastite kupaonice, podnog grijanja, LCD TV-a i balkona. Također nude besplatni bežični pristup internetu i parkiralište. Dom je udaljen svega 50 metara od prve žičare. 

Foto: Mountain resort Kope 

Uz restoran Kope, tu je i restoran u Lukovom domu, specifičan po tome što kombinira tradicionalnu kuhinju s modernim elementima kuhanja. Namirnice se nabavljaju od domaćih proizvođača, a serviraju na moderan način, tako da je u ponudi više sljedova. S obzirom na raznovrsnost ponude hrane, pogodna je opcija i za one koji preferiraju povrće. Jedan od specijaliteta je i odrezak od domaćeg goveda, uzgojenog na lokalnim pašnjacima.

Foto: Mountain resort Kope 

Turizam tijekom cijele godine 

Osim ugostiteljskih objekata, resort Kope nudi i modernu školu skijanja za sve uzraste, a u ponudi je i turistička atrakcija tijekom cijele godine. Boštjan Paradiž ekskluzivno je najavio najnoviji projekt na kojem se intenzivno radi, najveći bike park. 

"U ponudi su već sad atrakcije za djecu, tako da cijele obitelji mogu bezbrižno boraviti u našem resortu. Znalo se dogoditi da ih popratni sadržaj toliko okupira da, iako su došli na skijanje, skije ne izvade i po tri dana, fascinirani ponudom. Najnovija investicija na kojoj radimo je bike park. Željeli bismo napraviti najveći takav park u Europi i pružiti djeci i posjetiteljima nezaboravno iskustvo bicikliranja." 

Foto: Mountain resort Kope 

Osim toga, Paradiž je najavio i otvorenje velikog bazena u resortu za iduću sezonu u prosincu 2025. godine. Taj će bazen sadržavati i moderan wellness centar sa sadržajima za djecu. Boštjan je potvrdio da su izradili jasan plan s postavljenim ciljevima za narednih 15 godina. 

"Kroz 10 godina vidim Mountain resort Kope kao jedno malo planinsko mjesto u koje možete doći autom, parkirati ga u garažu, nakon čega će vas preuzeti naše osoblje i učiniti vam boravak nezaboravnim. Investirat ćemo i u velike sportske hotele s bazenima, saunama i popratnim sadržajem", zaključno je rekao Boštjan Paradiž. 

Sadržaj donose Index i Mountain resort Kope u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.