Od siromaštva do zlata na OI-ju: Ovo je životna priča gimnastičarke Rebece Andrade

Foto: Profimedia

Brazilka Rebeca Andrade osvojila je jučer zlatnu medalju u umjetničkoj gimnastici na Olimpijskim Igrama. Još kao djevojčica sanjala je kako će jednog dana nastupati s uspješnim sportašima. 

Odrastala je u brazilskim favelama

Rođena je 1999. godine i odrastala je u brazilskim favelama. Nije se rodila u imućnoj obitelji koja bi joj mogla omogućiti privatne trenere i dvorane. "Moja je majka išla pješice na posao kako bih ja mogla koristiti njezinu autobusnu kartu za odlazak u teretanu s bratom, koja je bila udaljena sedam kilometara, tako da sam jako zahvalan njoj i svom bratu i sestrama koji su moj san učinili mogućim", rekla je za Olympics.com.

"Morate vjerovati u sebe"

Njezina je majka bila kućna pomoćnica koja je morala hraniti osmero djece. "Bez obzira na to odakle dolazite, svoju financijsku situaciju ili boju kože, morate vjerovati u sebe i ne dopustiti da vas itko spriječi u postizanju vaših ciljeva", izjavila je. 

2016. godine osvaja svoju prvu medalju

Kada je imala devet godina, sportaši stariji od nje vidjeli su njezin potencijal i usporedili su je s brazilskom gimnastičarkom Daiane dos Santos, zbog čega je Rebeca dobila nadimak Daianinha. Od 2011. zvijezda je gimnastičkog tima Flamengo u Rio de Janeiru, a 2016. tijekom Svjetskog prvenstva osvojila je svoju prvu medalju na velikom natjecanju.

Postigla je veliki uspjeh u Tokiju

Brazilska gimnastičarka osvojila je svoju prvu olimpijsku medalju u Tokiju. Kući je odnijela srebrnu medalju u višeboju. Ubrzo nakon toga osvojila je i zlato u finalu preskoka.

Operirala je koljeno tri puta

Postavši jedna od najuspješnijih sportašica, Andrade se s vremenom suočila i s teškim ozljedama koljena. Naime, morala je ići na operaciju čak tri puta i tada je prekidala svoju karijeru. U tim trenucima mislila je da će zauvijek morati napustiti gimnastiku.

Brazilka je jučerašnju radost podijelila sa svojom obitelji na tribinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.