Tisuće ljudi su se sat vremena gađale rajčicama, slike su nadrealne

Foto: Profimedia

U ŠPANJOLSKOM gradu Bunol održana je La Tomatina, odnosno najveća borba rajčicama na svijetu, u kojoj je ove godine sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi. Tisuće su se na trgu gađale zrelim španjolskim rajčicama, a slike koje su ondje nastale su nadrealne.

Borba rajčicama održava se na glavnom trgu ispunjenom tonama rajčica, koje se od ranih jutarnjih sati iz okolice dovoze kamionima. Cjelokupni spektakl traje sat vremena, a cilj je pogoditi što više ljudi, i to zgnječenim, nikako ne cijelim rajčicama. Policijski top označava kraj borbe, a kada se on oglasi, nitko od sudionika više ne smije baciti niti jednu rajčicu.

Nitko ne zna kada i zašto je La Tomatina započela

Smatra se da La Tomatina potječe s kraja 19. stoljeća te da se u današnjem obliku održava od 1944. ili 1945. godine. Kao što nitko nije siguran kada je borba rajčicama započela, tako nitko nije siguran ni zašto je uopće počela.

Među mogućim razlozima navodi se svađa razljućenog kupca i prodavača u mjesnoj trgovini, ili pak svadljivih učenika u školskoj kantini, koje su završile nabacivanjem onim što im se našlo pri ruci - rajčicama.

Neki smatraju da je običaj rođen nakon što su nezadovoljni mještani trulim rajčicama nagradili jednog od svojih gradonačelnika ili možda nekog zabavljača, dok su drugi uvjereni da je sve započelo za vrijeme lokalnog karnevala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.