Opravdavanje izostanaka djetetu: Kakve ljude stvaramo

Foto: Shutterstock

Bilo da se radi o izbjegavanju testova, loših ocjena ili čak bezazlenim bolestima, sve veći broj roditelja uzima na sebe zadatak opravdavanja izostanaka bez stvarnog razloga. Iako ovaj trend može izgledati bezopasno ili čak dobroćudno, on ima ozbiljne posljedice na razvoj djeteta i društvo u cjelini.

Kako je došlo do ove pojave?

Nekada su roditelji inzistirali na tome da njihova djeca budu odgovorna i poštuju obveze, uključujući redovito pohađanje nastave. Međutim, u posljednjih nekoliko godina došlo je do promjene u odnosu između roditelja, djece i škole. Dio razloga može se tražiti u želji roditelja da zaštite svoje dijete od stresa, straha od neuspjeha ili napetih situacija. Roditelji žele biti podrška svojoj djeci, no granica između podrške i prezaštićivanja postaje sve tanja.

Mnogi roditelji opravdavaju izostanke djece s dobrim namjerama. Oni žele izbjeći da dijete prolazi kroz neugodne situacije ili suočavanje s izazovima koje ne mogu odmah riješiti. Primjerice, ako dijete ima test ili važnu prezentaciju, roditelj ga opravda kako bi izbjeglo neugodu ili strah od lošeg uspjeha. Drugi roditelji opravdavaju izostanke zbog manjih bolesti, ne shvaćajući da time šalju poruku kako je u redu izbjegavati obveze čim stvari postanu neugodne ili teške.

Negativan utjecaj na razvoj djeteta

Iako roditelji to rade iz ljubavi i želje da zaštite dijete, ova praksa nosi brojne negativne posljedice. Prva i možda najvažnija je da djeca ne uče odgovornost. Opravdavanjem izostanaka, šalje se poruka da je u redu ne suočiti se s posljedicama vlastitih postupaka. Djeca koja stalno dobivaju „izlaz“ iz neugodnih situacija ne razvijaju vještine suočavanja s izazovima, strpljenje ili otpornost na neuspjehe.

Osim toga, takva praksa potiče razvoj mentaliteta izbjegavanja. Djeca koja su naučena da roditelj može opravdati njihov izostanak svaki put kad se suoče s problemom, neće se naučiti kako se nositi s tim problemima u budućnosti. U odrasloj dobi, to može rezultirati nesposobnošću rješavanja problema na radnom mjestu, u međuljudskim odnosima ili u osobnom životu. Kada stvari postanu teške, umjesto da se suoče s izazovima, ti pojedinci mogu nastaviti tražiti način da ih izbjegnu.

Kakve ljude stvaramo?

Opravdavanje izostanaka iz škole također ima širi društveni utjecaj. Ako roditelji stalno opravdavaju djecu, potiču i doprinose stvaranju generacije koja nije spremna za stvarni svijet. U stvarnom životu nema opravdanja za svakodnevne obveze. Na radnom mjestu nema roditelja koji će opravdati izostanak zbog straha od izazova ili neugodnosti.

Osim toga, redoviti izostanci iz škole ne utječu samo na akademski uspjeh djeteta, već i na razvoj socijalnih vještina. Djeca koja često izostaju iz škole propuštaju priliku za izgradnju međuljudskih odnosa s vršnjacima, rješavanje konflikata i razvijanje emocionalne inteligencije. Škola nije samo mjesto za učenje predmeta poput matematike i povijesti, već i za stjecanje životnih vještina koje će djetetu pomoći u budućnosti.

Zašto roditelji to rade?

Roditelji opravdavaju izostanke svoje djece iz raznih razloga. Neki su previše zabrinuti za emocionalnu dobrobit svog djeteta i žele ga zaštititi od svakog potencijalnog stresa. Drugi roditelji mogu biti pod pritiskom da njihovo dijete uvijek bude sretno i bezbrižno, pa izbjegavaju situacije koje bi mogle dovesti do frustracije ili nelagode. Nažalost, ova vrsta roditeljstva, iako kratkoročno može izgledati pozitivno, dugoročno djeci nanosi više štete nego koristi.

Pritisak društva također igra važnu ulogu. U vremenu kada su roditelji suočeni s brojnim izazovima, od financijskih problema do balansiranja posla i obiteljskog života, lako je podlegnuti ideji da djetetova sreća i udobnost moraju biti na prvom mjestu, pod svaku cijenu. No, umjesto da ih pripremimo za stvarni svijet, gdje postoje izazovi, sukobi i problemi koje treba riješiti, mi ih zapravo činimo nesposobnima za suočavanje s tim situacijama.

Promjena počinje sa svjesnošću roditelja. Roditelji moraju razumjeti da svaki put kada opravdaju izostanak svog djeteta, zapravo ga lišavaju prilike da nauči vrijedne lekcije. Umjesto opravdavanja, važno je podržati dijete u suočavanju s izazovima. Ako dijete ima test za koji nije spremno, umjesto izostanka iz škole, roditelji bi trebali pomoći djetetu da se bolje organizira i nauči kako se suočiti s neuspjehom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.