Otok Iž ugostio najluđu skijašku utrku na svijetu

Foto: Index, Pixsell

VIŠE OD 1000 ljudi, 80-ak natjecatelja, šest adventskih kućica i jako puno dobrih vibracija natiskalo se u subotu navečer na Ižu, malom otoku u zadarskom arhipelagu na kojem preko zime živi jedva nešto više od 400 ljudi.

Razlog je bila Iška kraljica, predbožićna skijaška utrka u Velom Ižu koja se održala drugu godinu zaredom. Natjecatelji su s četiri izvanredne brodske linije stigli iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Norveške i Mađarske, a spuštali su se niz 70-ak metara dugu stazu u jednoj od uličica. Utrku je pratilo šest televizijskih ekipa i više od 30 novinara, a nakon skijanja tulumarilo se do sitnih jutarnjih sati uz sjajne Soulfingerse.

Natjecatelji su se niz stazu spuštali na skijama, sanjkama i snowboardima, a pobjedu je odnio Stjepan iz Zagreba koji je za nagradu dobio medalju, krunu i prigodne poklone iških OPG-ova. Niz stazu se spustio za nešto manje od sedam sekundi, a bilo je onih kojima je trebalo i dvadesetak.

"Sjajno je na Ižu. Bili smo ovdje i prošle godine i nadamo se da će se utrka nastaviti održavati svake godine. Kad smo prvi put čuli za Išku kraljicu mislili smo da je riječ o zafrkanciji, ali sami smo se uvjerili da nije. Organizacija je sjajna, a zabava vrhunska", rekle su nam dvije djevojke koje su stigle iz Zagreba.

Ideja o Iškoj kraljici se prema uzoru na onu zagrebačku Snježnu rodila prije godinu i pol na večeri u jednoj iškoj konobi. Krivac za ovaj spektakl je Siniša Kulišić, šef mjesnog odbora koji je ljetos izabran i za iškog kralja i koji se dosjetio da bi i na njegovom otoku moglo biti snijega. Organizirao je transport stotinjak tona snijega iz Like koji je bio ukrcan na četiri kamiona koji su trajektom stigli nekoliko sati prije utrke. Na prošlogodišnjoj utrci bilo je oko 500 ljudi, no ove godine došlo ih je dvostruko više.

Zbog golemog interesa prigodno je otvoren i iški hotel koji je rasprodao sve sobe, a terasa lokalnog kafića koji jedini radi preko zime bila je puna kao usred ljeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.