Otvara se najveći i najpoznatiji sajam knjiga na svijetu, suočava se s kontroverzama

Foto: EPA

Niz različitih tema bit će u središtu najvećeg sajma knjiga ovog tjedna, od spora s talijanskim romanopiscem do sve većeg interesa za netradicionalne podžanrove i primjene umjetne inteligencije u izdavaštvu. Frankfurtski sajam knjiga, koji se otvara u srijedu, okuplja autore, izdavače i druge aktere iz branše u gradu na zapadu Njemačke.

Poznata imena uključuju izraelskog pisca Yuval Noah Hararija, najpoznatijeg po djelu Sapiens: Kratka povijest čovječanstva, američku spisateljicu Anne Applebaum i britansko-tursku spisateljicu Elif Shafak. No, vrijeme koje je prethodilo sajmu bilo je obilježeno sporom u Italiji, ovogodišnjim "počasnim gostom", što se odnosi na godišnju tradiciju kojom se ističe književna scena zemlje partnera.

Sajam se suočava s kontroverzama

Došlo je do negodovanja nakon što prvobitan službeni popis Talijana nije sadržavao Roberta Saviana, autora bestselerskog romana o mafiji Gomorra, koji je prošle godine osuđen i globljen zbog klevetanja krajnje desne premijerke Giorgije Meloni. Saviano je reagirao na društvenim mrežama, gdje je kritizirao "najneobrazovaniju vladu u povijesti Italije". Na koncu ipak dolazi na sajam, no na poziv svog njemačkog izdavača.

Kritičari tvrde da je to dodatan dokaz sve manje slobode izražavanja u Italiji, a skupina od 41 autora je napisala otvoreno pismo kako bi odgovorila na "političko upletanje koje sve više guši kulturne prostore". Udruženje talijanskih izdavača je ustrajalo u tome da neće dozvoliti nikakvo "vanjsko upletanje" u program naslovljen "Korijeni u budućnosti".

Ovo nije prvi put da se sajam suočava s kontroverzama: prošle godine se nekoliko izdavača iz zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom povuklo kako bi prosvjedovalo protiv snažne podrške organizatora za Izrael nakon Hamasovog napada 7. listopada koji je prouzročio rat u Gazi.

Ravnatelj sajma Juergen Boos je inzistirao da je bilo ispravno zadržati Italiju kao počasnog gosta unatoč sporu. "Mislim da je veoma važno pokazati što se trenutno događa u talijanskoj kulturi i politici", kazao je za AFP.

Romantična fantastika i roboti pisci

Mnogo toga se zbiva i osim kontroverze u Italiji: najveći sajam knjiga u svijetu će ove godine ugostiti oko 1000 autora i drugih govornika u sklopu 650 događaja na 15 pozornica.

Velika sekcija bit će posvećena takozvanoj "novoj književnosti za odrasle", koja obuhvaća čudnovate i neuobičajene podžanrove koje vole mlađi čitatelji, poput "romantične fantastike". Popularnost takvih žanrova naglo raste, često zahvaljujući trendu BookTok na društvenoj platformi TikTok, gdje autori promoviraju svoja djela, a čitatelji objavljuju recenzije.

Umjetna inteligencija će također biti velika tema, kojom će se baviti govori i panel rasprave dok u branši raste strah od toga da tržište preplave niskokvalitetne knjige koje su napisala računala, što bi potencijalno moglo predstavljati i kršenje autorskih prava.

Vodeći pisci, uključujući Johna Grishama i Jodi Picoult, u posljednje su vrijeme poduzeli pravne korake protiv OpenAI-a, optuživši tvrtku da nezakonito koristi njihova djela kako bi obučavala svog popularnog govornog robota ChatGTP-ja.

Umjetna inteligencija bi mogla poboljšati učinkovitost izvođača

No, nije sve tako sivo. Ima nade da bi umjetna inteligencija mogla poboljšati učinkovitost izdavača te da bi mogla biti korisna u nekim područjima, poput znanstvenog i istraživačkog izdavaštva. "S jedne strane, pomaže u radnom procesu izdavačkih kuća. S druge strane, stvara kaos kad je riječ o autorskim pravima", kazao je Boos.

Vrhunac sajma je dodjela prestižne nagrade "Mirovna nagrada njemačkih izdavača", koju će ove godine dobiti Applebaum, američko-poljska novinarka i povjesničarka, čija se posljednja knjiga "Autocracy Inc." bavi sve većim vezama između autoritarnih država.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.