Ova cura je u Zagrebu privukla poglede: Evo što cvjetna kruna predstavlja Ukrajinkama

Foto: Emica Elvedji/Pixsell/Epa

U ZAGREBAČKOM parku Zrinjevac održana je akcija solidarnosti pod sloganom "Dosta je ratova - želimo mir!" u organizaciji Centra za mirovne studije (CMS). Brojni su pojedinci i organizacije ostavili svoje poruke - okupilo se 100-200 ljudi. 

Na prosvjedu su mnogi primijetili tamnokosu djevojku s cvjetnim ukrasom na glavi. Cvjetna kruna dio je ukrajinske kulture i ženske mode, a nezaobilazan je dio i njihove narodne nošnje. Cvjetnu krunu nose i mnoge moderne Ukrajinke te ona više nije dio samo tradicionalne odjeće. No, cvjetna kruna nije samo moda.

Cvjetni vijenac, odnosno vinok, dio je ukrajinske tradicije, a nekad su ga za svečane prilike nosile neudane djevojke. Tada je bio povezan s djevičanstvom i ženstvenošću, a običaj nošenja vinoka seže sve do istočnoslavenskih običaja prije pokrštavanja. U slavenskim običajima vinok je služio da djevojku brani od zlih duhova. 

Tijekom ukrajinskih svadbenih svečanosti, vijenac je zamjenjivao očipok, vrsta marame koju su ukrajinske žene nosile do kraja svog života. Cvijeće koje se koristi za vijenac je uglavnom svježe, papirnato ili voštano te je pričvršćeno na tvrd papir. Izgled vinoka varira u mnogim regijama Ukrajine, ali svuda ima isto simboličko značenje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.