Ova fotografija dosad je na Instagramu podijeljena 43 milijuna puta

Foto: X

Ako ste na Instagramu, to je slika koju ste vjerojatno vidjeli: uredne linije šatora koji se protežu u daljinu na prašnjavom tlu, s bijelom strukturom u sredini na kojoj piše "Sve oči uprte u Rafah." 

Sliku je na Instagramu od srijede ujutro podijelilo 43 milijuna korisnika, a nastala je nakon izraelskih napada u kojima je ubijeno najmanje 45 Palestinaca, uključujući mnogo djece, u šatorima punim raseljenih ljudi u Rafahu u Gazi. Snimke objavljene nakon napada pokazuju brojna tijela kako se izvlače iz ruševina, a na jednom videu može se vidjeti kako muškarac nosi tijelo obezglavljenog djeteta.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu označio je napad kao "tragičnu pogrešku", dok je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) rekao da je veći dio razaranja uzrokovan naknadnim požarom koji nije mogao biti izazvan samo korištenim streljivom.

Incident je ponovno probudio podršku Palestincima na društvenim mrežama, sa slikom "Sve oči uprte u Rafah" koju su podijelile i brojne slavne osobe, uključujući zvijezdu Bridgertona Nicolu Coughlan, kantautoricu Kehlani i jednog od najboljih indijskih glumaca, Varuna Dhawana.

Slika je najvjerojatnije generirana umjetnom inteligencijom

Izraz dolazi od Rika Peeperkorna, predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Gazi i na Zapadnoj obali, koji je u veljači nakon što je Benjamin Netanyahu naredio plan evakuacije za Rafah uoči napada usmjerenih na ono što je izraelski premijer opisao kao posljednja preostala uporišta militantne grupe Hamas, izjavio: "Sve su oči uprte u Rafah."

Slika je, po svemu sudeći, jedno od prvih umjetničkih djela viralnih aktivista koje je stvorila umjetna inteligencija. Marc Owen Jones, stručnjak za dezinformacije i izvanredni profesor studija Bliskog istoka na katarskom sveučilištu Hamad Bin Khalifa, rekao je za NBC News da slika "definitivno izgleda" kao da je generirana umjetnom inteligencijom.

Znakovima da je sliku generirala umjetna inteligencija su da ne izgleda fotorealistično, uključuje neobične sjene, a šatorski kamp na slici je neprirodno raširen i simetričan, znak ponavljanja uzoraka koji je uobičajen kad umjetna inteligencija generira sadržaj.

Iako je slika postala viralna, fotografije i videozapisi koji prikazuju napade i njihove posljedice često su skriveni iza upozorenja o osjetljivom sadržaju na društvenim mrežama, a aktivisti se pitaju zašto se na društvenim mrežama prikazuje umjetna slika, umjesto snimke koja prikazuje stvarnost na terenu u Gazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.