Ova fotka proglašena je najboljom među 59.228 prijavljenih na globalnom natječaju

Fotografija žabljih punoglavaca, koje je svojom kamerom uhvatio Shane Gross satima roneći u jezeru u Kanadi, proglašena je najboljom fotografijom iz prirode na globalnom natječaju poznatom kao Wildlife Photographer of the Year.

59.228 prijavljenih

Fotografija Shanea Grossa izabrana je za najbolju među rekordnih 59.228 prijava iz 117 zemalja i teritorija na 60. izdanju natječaja. Provodi ga Britanski prirodoslovni muzej.

Gross je snimio punoglavce tijekom višesatnog ronjenja s maskom i dihalicom između lopoča u jezeru Cedar na otoku Vancouveru, u Britanskoj Kolumbiji, pazeći pritom da ne digne mulj s dna jezera i ne ošteti alge.

Predsjednica žirija Kathy Moran rekla je da je proteklih godina fokus na okolišu i vrstama koje se obično zanemaruje, ali izazivaju isto čuđenje i divljenje kao mjesta u divljini i vrste koje su češće na meti fotografa.

Pobjednik u kategoriji mladih fotografa je 17-godišnji Nijemac Alexis Tinker-Tsavalas za fotografiju u krupnom planu "Život ispod mrtvog drveta". Koristeći se "slaganjem fokusa", tehnikom koja kombinira 36 fotografija s različitim mjestom fokusiranja, uspio je snimiti skokoune (Collembola), primitivne beskrilne kukce koji u djeliću sekunde mogu skočiti uvis, s tim da visina iznosi nekoliko dužina njihovog tijela. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.