Ovaj hrvatski otok poznat je po predivnim koraljima, posjetili smo ga

Foto/Video: Borna Kos

U kući bogatih zlarinskih trgovaca iz 18. stoljeća nalazi se atraktivan Centar koralja Zlarin. Na tri kata posjetitelji na kreativan i interaktivan način mogu saznati sve o koraljarstvu, kao i o životnom ciklusu koralja. Zlarinjani su već u 15. stoljeću bili najpoznatiji lovci na koralje na Jadranu.

 

U 19. stoljeću dobili su ekskluzivno pravo izlova od Kvarnera do Boke kotorske, no nakon pronalaska novih koraljnih grebena na Siciliji, cijena koralja počela je padati, pa Zlarinjani polako odustaju od koraljarstva. Kako bi se očuvalo i oživilo tradiciju koraljarstva, na otoku je 1931. osnovana Koraljsko-spužvarska zadruga i tako se umijeće obrade koralja održalo do danas.

Turbulentna povijest kuće

Kuća Kažerma, koja je u svojoj turbulentnoj povijesti kroz dva svjetska rata prelazila iz privatnih u javne ruke, bila je mjesto gdje su se obrađivali koralji, za vrijeme rata bila je logor, a kasnije u miru bila je društveni centar otoka, mjesto izlaska i okupljanja, a tako je i danas.

No sada je opremljena suvremenom tehnologijom poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio-vizualnih atrakcija, a posjetiteljima je na raspolaganju i čitaonica sa znanstvenim radovima i poezijom istaknute zlarinske pjesnikinje Vesne Parun.

Zanimljivi biološki organizmi

Crveni koralji su kao biološki organizmi vrlo zanimljivi. Crveni ili ružičasti vanjski kostur koralja koristi se u izradi nakita, a sami koralji rastu na stjenovitom morskom dnu, obično u tamnoj okolini. Ovu vrstu koralja najčešće se može naći u Sredozemnom, Jonskom i Jadranskom moru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.