SLAVNI njujorški restoran Serendipity 3 već drži svjetske rekorde za najskuplji hamburger (295 dolara) i najskuplji sladoled (1000 dolara), a od ovog ljeta toj ekipi pridodali su i pomfrit.
Od srpnja ove godine oni poslužuju službeno najskuplji pomfrit na svijetu. Riječ je o Crème de la Crème pomfritu koji pripremaju od krumpira Chipperbec i naplaćuju 200 dolara (oko 1200 kn).
Pomfrit se blanšira u octu i šampanjcu. Zatim se prži na čistoj guščjoj masti, i to ne jednom nego dvaput.
Krumpirići se zatim posipaju jestivim zlatom i začinjavaju solju s tartufima i uljem od tartufa. Poslužuju se na kristalnom tanjuru s orhidejom, tanko narezanim tartufima i Mornay umakom koji se također obogaćuje tartufima.
"Tartuf je ovdje glavna zvijezda", opisao je pomfrit glavni kuhar Frederick Schoen-Kiewert.
Kao i mnogi restorani, i Serendipity je dugo bio zatvoren zbog pandemije, pa su zaključili da će luksuzni pomfrit biti dobar način da najave svoj povratak.
I izgleda da im je uspjelo. Za pomfrit je već u srpnju postojala lista čekanja od osam do 10 tjedana.
"Bilo je ovo teških godinu i pol dana za sve i sada se moramo malo zabaviti", zaključili su iz restorana.