Ovaj zagrebački catering radi božićne domjenke o kojima svi pričaju, evo i zašto

Foto: Press

NIJE tajna da Hrvati obožavaju dobru hranu, a ima li boljeg od toga da je netko drugi pripremi za nas? Božićni domjenci savršena su prilika za opušteno druženje i uživanje u finoj hrani. Čar Božića uvijek je lijepo osjetiti u krugu dragih kolega i suradnika koji se opuštaju u blagdanskoj atmosferi, okruženi dobrom hranom.

Božićni duh na domjenke već godinama donosi Placa catering, obiteljska tvrtka s četrdesetogodišnjim iskustvom u pripremi vrhunskih jela za razne vrste evenata. Otkrili su nam koje su njihove kulinarske čarolije najpopularnije na božićnim domjencima.

Zalogajčići puni okusa

Nema domjenka bez dobrog finger fooda, hrane za koju nam ne treba pribor, a količina je idealna za nešto prigristi dok ne stigne glavno jelo. Ne zna se točno tko je prvi osmislio finger food, no najčešće se povezuje uz glavnog kuhara Johna Montagua, lorda od Sandwicha. Lord je bio strastveni kockar i jednom je prilikom, usred napete partije, zatražio od kuhara da mu spremi jelo koje će moći jesti jednom rukom bez korištenja pribora kako bi mu druga bila slobodna za držanje karata. Kuhar se u ovoj stresnoj situaciji odlično snašao i između dvije kriške kruha stavio narezano meso. Ovaj kulinarski "izum" otad je poznat kao sendvič i vrlo često je serviran u raznim varijantama i na različitim događajima.

Ipak, iz Placa cateringa nam kažu kako se za božićne prigode traže nešto elegantnije opcije, poput domaće pileće paštete s crnim tartufom na tostiranom finskom kruhu s dodatkom naranče i džema od brusnice.

Foto: Placa catering                                                                        

Sve kriterije luksuznog finger fooda ispunjava i bruschetta s kremom od tune i kavijarom od pastrve i klicama graška, koju obožavaju ljubitelji ribe.

U ovom popularnom cateringu naglašavaju kako klijenti mogu odabrati između klasičnih i manje klasičnih jela. "Iz našeg iskustva, ljudi bi najradije imali klasičnu ponudu uz možda jedno ili dva jela koja su nova. Na taj način su sigurni da neće ostati gladni, a ipak mogu kušati i nešto novo", objašnjava nam Sara iz Placa cateringa. 

Uz neke klasične favorite tražene su i zanimljive opcije neobičnih jela, poput azijske salate s kvinojom, piletinom i povrćem ili tacosa od celera s pohanim black tiger kozicama, nori algama i wasabi majonezom, koji su nešto zdravija opcija od uobičajenog finger fooda.

Foto: Placa catering

Zvijezda domjenka koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

Glavno jelo uvijek je bogatije i obilnije, a kuhari se u njega trude pretočiti sva svoja znanja i vještine. Iz Placa cateringa otkrili su koja to jela uvijek obaraju s nogu:

"Lungić u umaku od gljiva s domaćim kroketima je uvijek favorit, onda šurlice (tradicionalna tjestenina s Krka) s kozicama i cherry rajčicama koje vole svi, a ramstek u umaku od crnog vina s domaćim njokima je klasično jelo koje rijetko koga ostavlja ravnodušnim", kaže naša sugovornica Sara.

Božićni domjenci su ipak posebne prilike i tradicionalno traže luksuzniju hranu, pa se tako u blagdanskom duhu češće u ponudi nađu i bakalar bianco, pečenje ili pašticada s domaćim njokima. 

Show cooking - zabava zagarantirana

Vrlo atraktivna ponuda za domjenke je i show cooking, koji dodaje zabavu ovakvim događajima. Naime, kod show cookinga hrana se priprema na licu mjesta. Tako pred gostima kuhar može rezati pršut, pripremati wok na indukcijskoj ploči ili čak upaliti roštilj i na njemu pripremati meso, burgere, povrće, lepinje i ostale slasne zalogaje. 

Gledati pripremanje hrane uvijek je poseban doživljaj, posebno kada to rade profesionalci koji su uvijek otvoreni i za razgovor. Sara nam priča kako ljudi obožavaju show cooking i opisuje kako ovaj element zabave na domjencima stvara dobru atmosferu. "Svi su uvijek oduševljeni, rado komuniciraju s našim kuharima, a mirisi koji ih privlače odličan su pokretač druženja i razgovora", zaključuje.  

Za slatko uvijek ima još malo mjesta

Mnogima najdraži dio svakog objeda je onaj koji stiže na kraju jer tada na red dolaze deserti. Riječ "desert" potječe od francuske riječi "desservir", što znači "počistiti stol", pa se sukladno tome i služi kao posljednja stavka obroka. Za slatki kraj uvijek se nađe i ponuda voća kao najzdravijeg, ali i najstarijeg tipa deserta još od doba kada je šećer bio preskup za većinu građana.

Foto: Placa catering

Koliko god obilan obrok bio, za desert uvijek nekako ima mjesta, pa se najčešće traži još jedan komadić torte ili još jedni slatki štrukli, apsolutni hit u Placa cateringu. Da su zagorski štrukli prava poslastica, svjetski je poznata stvar, jer su uvršteni i na popis nematerijalne kulturne baštine, a kada su pripremljeni na tradicionalan način, još im je teže odoljeti.

Za ljubitelje tradicionalnih slastica u Placa cateringu je zadužena Ana, koja uz štrukle pravi i domaće štrudle, ali i neobične baklave s višnjama. Uz voće kao najlakši desert tu je i panna cotta s kulijem od malina, lagani osvježavajući desert idealan za kraj savršenog obroka.

Božićni domjenak lijepa je prilika za neformalno druženje s kolegama s posla i zajedničko uživanje u toploj atmosferi nadolazećih blagdana. Druženje oko hrane nas zbližava i povezuje, a još je ljepše kada je ona pripremljena savršeno. Za to se može pobrinuti Placa catering, čiju ponudu pogledajte ovdje i osigurajte vašim kolegama i suradnicima božićni domjenak za pamćenje.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Placa cateringom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.