Ovako je izgledao Hvar sinoć nakon što su ugostitelji zatvorili kafiće zbog prosvjeda

Foto: Čitatelj Indexa

Jučer su brojni ugostitelji na Hvaru prosvjedovali tako što su zatvorili svoje lokale u centru grada. Prosvjedovali su na Dan Hvara kako bi skrenuli pozornost na ozbiljne probleme s kojima se suočavaju, a to je rezultiralo time da brojni gosti i stanovnici nisu imali gdje proslaviti Dan grada pa se proslava preselila na javne površine, što je rezultiralo bukom većom od one dozvoljene lokalima.

Naime, hvarski ugostitelji prosvjedovali su protiv "strogog provođenja zakona o buci, prema kojem se ne smije raditi iznad 65 dB, što je nešto glasnije od normalnog razgovora". I dok lokalna vlast njima brani puštanje "glasne" glazbe, ovako je to zvučalo i izgledalo sinoć, kada kafići nisu radili.

 

Problem zakona o buci

Visko Visković, ugostitelj i predsjednik udruge za promicanje ugostiteljstva i turizma grada Hvara, sugrađanima je čestitao Dan grada te objasnio zašto se prosvjeduje.

"Svjedoci smo danas jednog mirnog protesta nas poduzetnika prema izvršnoj vlasti. Trenutačna situacija u gradu Hvaru je takva da se strogo primjenjuje zakon o buci, prema kojem se ne smije raditi iznad 65 dB, što je nešto glasnije od normalnog razgovora. 

U takvim uvjetima ne možete raditi niti organizirati gostovanje klape, a kamoli nastup pijanista. Zakon je takav kakav je, no ipak je dao mogućnost jedinicama lokalne samouprave da donese odluke kojima na svojem području reguliraju lokacije i prekoračenje dopuštene razine buke. Tu zakonsku mogućnost su iskoristili drugi gradovi, na primjer Novalja i Poreč", kaže Visković.

Apel gradskim vlastima

"Međutim, Gradsko vijeće grada Hvara je na prošloj sjednici izglasalo je odluku kojom su omogućili prekoračenje dopuštene razine buke samo na javnim površinama u svrhu održavanja javnih manifestacija, a isto to pravo su uskratili poduzetnicima, unatoč prijedlogu nekolicine vijećnika da se istom odlukom obuhvate poslovni objekti.

Zato ovim putem još jedan put molim gradonačelnika i Gradsko vijeće da bude dosljedno u donošenju odluka te ih pozivam na dijalog da skupa nađemo kvalitetno rješenje gdje ćemo svi biti zadovoljni te da učinimo Hvar održivom i boljom destinacijom", rekao je hvarski ugostitelj.

Vlasnica hotela i kafića: Sezonu smo spašavali kreativnošću ugostitelja

Vlasnica hotela i gradske kavane Nada Vukasović kaže da je situacija u ovom trenutku više nego ozbiljna.

"Sezonu smo spašavali kreativnošću ugostitelja, kako smo znali i umili. Hvar je oduvijek bio grad koji je gostima, kako mlađim tako i starijima, nudio mogućnost zabave.

Završna bilanca će pokazati gubitke ne samo poduzetnika, iznajmljivača, restoratera itd., nego gubitke u proračunu, kako onom gradskom tako i državnom BDP-u. Prava situacija vidjet će se tek sljedeće godine, a kao netko tko radi 20 godina u turizmu mogu vam pouzdano reći da ne idemo u dobrom pravcu", kazala je.

"Srljamo kao guske u maglu"

"Inozemne agencije već u ovom trenutku otkazuju grupe bolje platežne moći jer to su ljudi koji očekuju nekakav entertainment, zabavu... Agencije za vjenčanja otkazuju vjenčanja jer mladenci s drugog kraja svijeta ne žele provesti svoj najljepši dan u tišini bez prvog plesa i zabave.

Zaključila bih da srljamo kao guske u maglu u situaciji kad se dobar imidž gradi godinama, a gubi u trenu i da je sada 5 do 12 da se sjedne i pronađe rješenje", veli Vukasović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.