Ovako je o dijagnozi govorio Lukas Nola: "Ne dam da mi se život vrti oko bolesti"

Foto: SanFoto: Robert Anic/Sandra Simunovic/Luka Stanzl/PIXSELLdra Simunovic/Luka Stanzl/PIXSELL

"NIKAD mi bolest neće postati prioritet niti će se oko nje vrtjeti moj život", izjavio je jednom prilikom proslavljeni hrvatski filmski redatelj i scenarist Lukas Nola, koji je preminuo danas nakon duge i teške bolesti.

Nola se dugo borio s dijagnozom karcinoma grla i do kraja nije posustajao u svojoj borbi. Za svoju bolest saznao je prije osam godina, kada je odlučio posjetiti liječnika zbog promuklosti grla. Ubrzo nakon toga operiran je u KB-u Dubrava.

"To je ozbiljna stvar koja se ne može gurnuti pod tepih, no iako zahtijeva veliku posvećenost, nikad mi neće postati prioritet niti će se oko nje vrtjeti moj život. Popravljao me vješt majstor, a obitelj je pazila na mene tako da sam, u skladu sa statistikama, danas OK", govorio je Nola u intervjuu za Večernji list 2017. godine.

Zbog bolesti se odrekao alkohola i cigareta

Redatelj koji je prije dijagnoze, po vlastitim riječima, znao pušiti i po četiri kutije cigareta dnevno, morao se odreći svojih poroka. Uspio se riješiti cigareta i više puta je spomenuo koliko je postao energičniji otkako je prestao pušiti, a odrekao se i alkohola.

"Volio sam i popiti, ali ni to mi ne nedostaje. Žudim jedino za hladnim pivom. Onaj osjećaj kad je vani pakleno vruće, a vi uzmete kriglu ledenog piva i popijete nekoliko gutljaja. To mi nedostaje", iskren je bio redatelj u spomenutom intervjuu.

Najveća podrška bila mu je obitelj

Tom prilikom otkrio je i da mu je obitelj bila najveća podrška u mijenjanju životnih navika i cjelokupnoj borbi s bolešću. Uz svoju djecu Maru i Jakova, najviše se mogao osloniti na suprugu, glumicu Barbaru Nolu.

"Kada je Barbara doznala za bolest, šutjela je nekoliko minuta, a onda se pokrenuo nevjerojatan stroj koji se do danas nije zaustavio", ispričao je Nola.

Vijest o smrti jednog od najperspektivnijih hrvatskih redatelja rastužila je filmski i kazališni svijet. Lukas Nola preminuo je u 59. godini, a iza sebe je ostavio suprugu Barbaru Nolu, poznatu hrvatsku glumicu s kojom ima dvoje djece, Jakova i Maru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.