Ovi Hrvati znaju da turizam nije samo sunce i more, pogledajte što nude

Foto: Luka Šporčić

TURIZAM nam se ovog ljeta vratio na velika vrata i svi traže ideje kako provesti ljeto. Izležavanje na plaži nam je svima poznato, no sve više ljudi traži ideje za aktivni odmor. Ako i vi želite isprobati nešto novo, imamo četiri prijedloga drugačijih iskustava koja bi vam se mogla svidjeti.

Ideš i piješ u Slavoniji

Osim Istre i Dalmacije i Slavonija itekako ima što ponuditi u turističkom smislu. Za sve Slavonce i njihove goste, u Kaptolu kod Požege 27. kolovoza će se održati zanimljiv event - Ideš i piješ. Riječ je o wine&walk turi od 10 kilometara na kojoj se tijekom šetnje predivnom prirodom isprobavaju slavonska vina, craft pivo, craft gin, rakije i hrana.

Sve organizira udruga simboličnog naziva Čaš'ca, a Barbara Ljevar iz ove udruge otkrila nam je da je do svega došlo spontano. Za sve je zaslužno osam entuzijasta koji dijele ideju o turističkom potencijalu ovog kraja. 

Oni su se u Slavoniju vratili iz drugih gradova ili čak inozemstva - i odlučili ostati: „Shvatili smo da ako želimo ostati tu i graditi život moramo biti pokretači promjena. Željeli smo da ljudi dožive naš kraj u pravom smislu te riječi, da se zaljube i ponovno vraćaju. A mislim da nema boljeg načina za to nego kroz domaće proizvode, ljude i prirodu.“

Foto: Luka Šporčić

Ideš i piješ ove godine se održava drugi put, a na prošlom događaju bilo je posjetitelja iz raznih krajeva. „Pored domaćih posjetitelja koji su došli iz svih krajeva Hrvatske (što uključuje Split, Rijeku, Zagreb, Osijek, Našice, Slatinu itd.), došli su i posjetitelji iz Njemačke i naš Peter koji je doletio čak iz dalekog Seattlea. A javio nam je kako ove godine vodi i ostatak ekipe", priča nam Barbara. 

Kaže kako su reakcije prštale pozitivom i podrškom, a to im je ogromna motivacija da ove godine podignu događaj na još višu razinu. Tako će nakon ture posjetitelji moći zaplesati na večernjem partyju uz Matiju Cveka & The Funkensteins. Osmislili su i paket Ideš&Piješ koji uključuje smještaj na rustikalnom slavonskom imanju i organizirani prijevoz do lokacija na kojima počinje i završava tura.

Sljedeći dan, poslije doručka slijedi i detox tura koja uključuje kupanje u Shhhuma Aquaparku podno Papuka. Ovaj paket dostupan je ekskluzivno za korisnike Mastercard® kartica, a možete ga kupiti na platformi Priceless.com do 20. kolovoza i ovog ljeta upoznati Slavoniju na malo drugačiji način.

Foto: Luka Šporčić

Postanite sam svoj chef i naučite pripremati istarske specijalitete

Na ljetovanju se obično počastimo tipičnim lokalnim specijalitetima, no što kad biste naučili pripremiti ih i sami? Takav koncept osmislila je ekipa iz EatIstria, koja nudi cooking class na kojemu možete otkriti tajne istarske kuhinje.

Riječ je o tečaju kuhanja za dvoje koji se odvija na obiteljskom imanju između Medulina i Ližnjana. Sve počinje kupnjom namirnica na pulskoj tržnici, a zatim se ide na imanje gdje s domaćinom pripremate četiri jela, uključujući tradicionalnu istarsku tjesteninu s tartufima. Za kraj slijedi opuštanje uz degustaciju šest istarskih vina u hladu maslinika.

Ovaj zanimljivi koncept pokrenuo je Goran Zgrablić, po struci doktor fizike specijaliziran za lasere. No njegova velika strast su i hrana, maslinovo ulje i vino, a posjeduje i diplomu talijanske udruge sommeliera. Rodom je iz Pule, a upravo je od svoje obitelji naslijedio stil kuhanja i obiteljsko imanje na kojemu je pokrenuo ovaj tečaj kuhanja.

Danas Goranu u svemu pomaže Nikola Pezić. Nikola je diplomirao antropologiju i španjolski jezik, no i njega je strast odvela prema gastronomiji. Ispričao nam je kako je sve počelo: „Goran i ja smo prvo bili zaljubljeni par. Mene je, između ostaloga, privuklo upravo to što se bavio hranom i vinom. Kroz nešto manje od godinu veze počeo sam mu pomagati s poslom."

Foto: Lidija Šeatović

Nikola je inače prevoditelj freelancer, pa je fleksibilan s vremenom, a pokazalo se da ima i kvalitete potrebne za taj posao. Uz talent za kuhanje, kaže, potrebno je razumijevanje vina, znanje engleskog, poznavanje stranih kultura, opća kultura i elokventnost: „Goste ne zanimaju samo hrana i vino već nas pitaju o sto stvari, politici, povijesti, svakodnevnom životu..."

Budući da se u svemu tome pronašao, ubrzo je i sam počeo izvoditi programe: „Nakon što se Goran morao zbog svog baznog posla preseliti u Zagreb, dogovorili smo se da preuzmem vođenje praktički čitavog biznisa. Tako da je to danas partnerski, obiteljski biznis. Goran se bavi društvenim mrežama, ponešto administracijom i tu i tamo odradi program kad bude potrebno, ja radim gotovo sve ostalo. Sve bitne odluke donosimo zajedno."

Ljudi im pretežno dolaze iz Amerike i Ujedinjenog Kraljevstva, a nađu se i gosti iz Europe (Njemačka, Nizozemska, Belgija...) i drugih zemalja (Kanada, Novi Zeland, Australija). Nikola nam priča da ljudi obično budu oduševljeni jelom koje pripreme: „Rijetko kad su ranije skuhali išta slično i drago im je (a i nama) što su naučili nešto novo što mogu primijeniti kod kuće.“

Foto: Lidija Šeatović

Najljepše im je kad se gosti jave i nakon classa: „Pošalju nam slike jela koje smo ih naučili i pripremili su ih kod kuće ili naprosto žele ostati u prijateljskom kontaktu s nama. Nekoliko gostiju nam se npr. javilo nakon potresa u Zagrebu da nas pitaju kako smo, što je jako lijepo jer tako znate da ste im ostali u lijepom sjećanju. To je možda i najbolji dio iskustva koje smo im pružili“, zaključuje Nikola.

Ako se i vi želite okušati u tečaju istarske kuhinje, rezervirajte ga na platformi Priceless.com i uz Nikolu otkrijte ljepotu istarske gastronomije te stvorite nove vještine i uspomene.

Nerazvikani raj za odmor i uživanje u hrani

Ako su vam dosadile gužve na plažama i u hotelima na obali, još jedna dobra ideja je zaviriti malo prema unutrašnjosti. Tamo možete naći mirna mjesta na kojima ćete se doista opustiti i odmoriti. Jedno od takvih idiličnih mjesta je Brtonigla, tipični istarski gradić na brežuljku, nedaleko od Umaga. Tamo se smjestio mali obiteljski boutique hotel San Rocco, koji je u pet navrata osvajao nagradu za najbolji mali hotel na Jadranu.

Kako se ovaj hotel izdvojio u konkurenciji hotela uz obalu, ispričao nam je jedan od vlasnika, Teo Fernetich: "Kad smo otvorili hotel 2004. godine, udaljenost od obale je bila otežavajuća okolnost jer smo morali uložiti puno više truda u odnosu na obalna mjesta kojima se turizam događao sam od sebe. Mi smo morali stvoriti destinaciju i motiv dolaska i danas možemo reći da smo uspjeli u tome.“

Kaže da gosti San Rocca nisu gosti koji traže "samo" sunce i more: „Oni traže kvalitetu u svim segmentima: u pristupu, usluzi, kvaliteti, jednostavno traže 'doživljaj"'. Ističe da je ono što ih čini posebnima u odnosu na konkurenciju njihov pristup i kvaliteta koju se trude održati već 18 godina, prateći svjetske standarde: „Tu je angažman cijele moje obitelji jako vidljiv i gosti to cijene", dodaje.

Foto: Lidija Šeatović

Brojne nagrade osvojio je i njihov hotelski restoran koji posjeduje i Michelin zvjezdicu. Teo nam priča kako i u restoran ulažu jako puno truda: „Tu mislim prije svega na pristup u kreiranju jelovnika, odnos s gostima i trud oko nabave prvoklasnih namirnica, a već godinama koristimo povrće i voće iz našeg vrta."

Dodaje i kako im namirnice dolaze iz užeg kruga dobavljača od povjerenja, koje su gradili kroz sve ove godine. „Ako bih morao izabrati jednu jedinu namirnicu za koju smatram da smo definitivno na svjetskom vrhu po kvaliteti i oko koje 'gravitira' naš menu, to bi definitivno bilo maslinovo ulje", ističe.

Specijalitete San Rocca možete degustirati u gurmanskoj avanturi za dvoje, a tajne pripreme njihovih ukusnih jela možete otkriti i na tečaju kuhanja s hotelskim chefom. Nude i kušanje vina u podrumu vinarije Coronica u društvu hotelskog sommeliera, koji će vam dočarati zašto Brtonigla zovu i grad vina.

Čitavo iskustvo uključuje i pristup sauni, hidromasažnom bazenu, biciklima i brojnim drugim sadržajima, a možete ga bukirati na platformi Priceless.com i provjeriti zašto mnogi odlaze tamo kako bi se odmorili i uživali u hrani.

Foto: Lidija Šeatović

Uživajte u koncertima na najljepšoj lokaciji

Ako volite glazbu, evo ideje i za drugačije koncertno iskustvo ovog ljeta. Neke lokacije za koncerte uz dobru glazbu nude i predivan ugođaj, a jedna od takvih je i tisućljetna Tvrđava Sv. Mihovila u Šibeniku. Tamo ovog ljeta možete poslušati zanimljive izvođače u predivnoj atmosferi, s pogledom na more.

Na Tvrđavi Sv. Mihovila ovog ljeta se održava festival Glasno s tvrđave!, koji organizira RTL Music. U srpnju su već nastupili Pips, Chips & Videoclips, Jonathan, Električni orgazam, Kojoti i Silente, a u kolovozu stižu i popularni regionalni izvođači Edo Maajka (04.08.), Goran Bare & Majke (12.08.) i Rundek & Ekipa (18.08.).

Posebni paket ulaznica možete kupiti na platformi Priceless.com, ekskluzivno za korisnike Mastercard kartica. Paket uključuje VIP iskustvo za četvero ljudi, a uz karte za koncert za cijelo društvo, dobivate i piće dobrodošlice, turu tvrđavom prije koncerta i mjesta u VIP loži s koje se pruža pogled na pozornicu i okruženje tvrđave.

Ova i mnoga druga fizička i digitalna iskustva dostupna su ekskluzivno za korisnike Mastercard kartica. Potražite ih na platformi Priceless.com i ovog ljeta kreirajte nova iskustva koja ćete još dugo pamtiti i prepričavati.

Fizička iskustva dio su programa Priceless.com koji nudi niz različitih iskustava prezentirajući diljem svijeta ono najbolje od naše zemlje. Upravo među njima, kreiranima posebno za korisnike Mastercard kartica, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja koje nam donosi digitalna tehnologija ili onima koji se jednostavno žele odmoriti na manje uobičajen način.

Sadržaj donose Index i Mastercard u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.