Ovo je najbogatiji Rus, pogledajte fotografije njegovih druženja s Putinom

Foto: Profimedia

NAJBOGATIJEG Rusa sankcije zapadnih zemalja nisu pogodile, iako je održavao bliske veze s predsjednikom Vladimirom Putinom. Vladimir Potanin najbogatiji je Rus, a prema Bloomberg Billionaires Indexu, njegovo bogatstvo iznosi 25.9 milijardi dolara.

Poznato je da je blizak Putinu, zajedno su fotografirani na nizu događanja, a poznato je i da zajedno igraju hokej na Potaninovom klizalištu. Hokej su zaigrali i na Crvenom trgu.

Prije četiri godine Potanin se našao na zloglasnoj Putinovoj listi, popisu ruskih poslovnih ljudi koji su imali financijske i političke veze s predsjednikom Rusije, koju su sastavili Amerikanci.

Unatoč tome, sankcije koje su pogodile brojne ruske oligarhe nakon ruske invazije na Ukrajinu njega nisu ni dotaknule, javlja Insider.

Potanin je dugo uključen u ruski politički sustav. Najprije je radio za sovjetsku vladu u ministarstvu vanjske trgovine, gdje je usavršio shemu "zajmovi za dionice", politiku koja je ruskim poslovnim ljudima omogućila da preuzmu kontrolu nad imovinom ruskih tvrtki po cijenama ispod tržišnih. Danas se smatra da je to bio način na koji su nastali ruski oligarsi.

Sam Potanin je imao golemu korist od tog modela, pa je tako stekao Nornickel, metalni gigant koji je obogatio i Romana Abramoviča.

Brzo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Potanin je osnovao konglomerat Interros i Onexim Bank, ali je zadržao i političku moć kao jedan od "Velikih sedam", grupe ruskih oligarha koji su pomogli da se Boris Jeljcin ponovno izabere za predsjednika 1996. Potanin je nakon Jeljcinovog reizbora imenovan prvim potpredsjednikom vlade, a na toj je poziciji bio do 1997. godine.

Nastavio je održavati bliske veze s ključnim političkim figurama, a bio je uključen u niz projekata kao predstavnik Putinove vlade, uključujući pomoć u financiranju izgradnje dvorana za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014.

Iako zasad izbjegava sankcije, Potanin je bio prisiljen dati ostavku na mjesto člana odbora Guggenheim Foundationa u New Yorku. "Guggenheim oštro osuđuje rusku invaziju i ničim izazvan rat protiv vlade i naroda Ukrajine", poručili su nakon toga iz muzeja.

Kad se razvodi, siromašan je kao crkveni miš

Od početka invazije do danas Potanin je izgubio 25 posto svog bogatstva, procjenjuje Bloombergov indeks.

Prije sedam godina razveo se od supruge Natalije nakon 30 godina braka i troje djece. Potanin je pao na 15 godina mlađu kolegicu koja je radila za njega, a s njom je dobio i izvanbračno dijete.

Na sudu je tada tvrdio da nema nikakve nekretnine ni imovinu, no povrijeđena Natalija obratila se medijima.

"Zar je Forbes pogrešno pripisao Vladimiru bogatstvo? Zašto onda njegovi odvjetnici nisu taj magazin tužili za klevetu? Zašto je Vladimir Potanin primljen u krug kolega oligarha?" pitala se. 

Kasnije je otkrila da je iz braka otišla 40 milijuna dolara bogatija. On je tvrdio da joj je dao 84 milijuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.