Ovo je našim precima bio ideal ženske ljepote

Foto: Wikipedia

Najpoznatija figurica Europe pronađena je na današnji dan 1908. godine. Willendorfska Venera predstavljala je najraniji oblik umjetnosti i najranije standarde estetike. Venera je punašna žena, s vrlo uočljivim fizičkim atributima pa se vjeruje da je simbolizirala plodnost i zdravlje. 

Iskopavanja u Willendorfu vodio je Josef Szombathy s Hugom Obermaierom i Josefom Bayerom. Figurica je izložena u Prirodoslovnom muzeju u Beču, premda se pretpostavlja da ona nije nastala u Austriji, već negdje na jugu.

Razlog tomu je tip vapnenca od kojeg je napravljena. Istraživanja su pokazala da se radi o vapnencu uz tragove školjki i limonita, što ćemo teško pronaći u Austriji. Međutim, činjenica da je figurica proputovala tisuće kilometara zapravo samo potvrđuje navike prvih društava koja su morala često putovati u potrazi za hranom. 

Ne možemo sa sigurnošću utvrditi Venerino porijeklo. Većina istraživanja nagađa da je napravljena na području današnje sjeverne Italije, druga pak spominju Crno more, što je malo vjerojatno. Neovisno o tome, nitko ne može opovrgnuti sugestiju da je napravljena u Austriji, a da je samo materijal transportiran iz nekih morskih krajeva pa tako cijela priča o njenom porijeklu ostaje u magli.

Ideali ženske ljepote

Willendorfska Venera jedan je od najstarijih primjera ljudske umjetnosti. Stara je oko 25.000 godina te napravljena u doba paleolitika. Špiljski crteži iz Altamire u Španjolskoj stariji su od Venere nekoliko tisuća godina. Premda vrlo malo znamo o društvima sakupljača i lovaca, ovakvi arheološki dokazi barem djelomice demistificiraju našu najraniju povijest.

Venera nam daje do znanja da je čovjek toga vremena bio najsigurniji kada je bio sit i kada bi nabacio nekoliko kilograma. Deblje i punašnije žene tada su bile puno atraktivnije muškarcima jer dobro uhranjena žena lakše će roditi nego ona štrkljava i iscrpljena. 
Današnje društvo ima drukčiji pogled na žensku estetiku, a promjena se dogodila tijekom 19. i početkom 20. stoljeća kada je glad polako nestajala kao društveni fenomen, a ljudi se počeli više debljati.

Premda dobro uhranjena, Venera je samo mali kip od 11 centimetara, koji ne može uspravno stajati jer nema nikakvu bazu. Ipak, tih 11 centimetara daje svjetlo u vrijeme kada o ljudskoj civilizaciji ne znamo gotovo ništa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.