Ovo je priča iza jedne od najpoznatijih slika u povijesti

Foto: Charles Clyde Ebbets/Wikipedia

Jedna od najpoznatijih fotografija 20. stoljeća nastala je na današnji dan 1932. godine. Radi se o radnicima koji su radili na izgradnji Rockefeller centra u New Yorku. Slika je brzo postala glavni dio marketinške kampanje budućeg centra.

Radi se o radnicima koji su uglavnom bili imigranti, a dobili su posebnu priliku raditi na ovom projektu gdje su plaće bile vrlo visoke. Glavni razlog visokih plaća bila je činjenica da su zaista morali biti oprezni prilikom svakog radnog dana kako ne bi poginuli na gradilištu. Hrabri radnici, koji su uglavnom stizali iz Italije i Irske, već su se bili navikli na visine, pa su mogli pozirati za ovakvu fotografiju.

Rockefeller center 

Tko ih je slikao?

Ne znamo tko je zapravo slikao toga dana. Glavni kandidati su Charles Ebbets, Thomas Kelley i William Leftwich. Kelley i Letfwich tog dana prijavili su se na posao na gradilištu. Ebbets nije. Ipak, njegova obitelj tvrdi da je upravo on slikao ovu fotografiju. Neovisno o autoru, slika je ostala zapamćena u povijesti.

Izašla je u novinama New York Herald Tribune, a krajem mjeseca našla se na naslovnici časopisa Time. Rockefeller centar izgrađen je tek 1939. godine, a njegova izgradnja pomogla je u stimuliranju ekonomije koja se oporavljala od Velike depresije. Zaposlio je sveukupno 250.000 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.